Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Нарушенията на съня – симптом за психичен проблем

Лиляна Филипова 10-07-2013
Психично здраве : Нарушенията на съня – симптом за психичен проблем - нарушен сън, психични проблеми, доц. Светлозар Хараланов
Доц. Светлозар Хараланов е зам.-директор на СБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум”, София, и национален консултант по психиатрия

Всички психиатрични заболявания в ранната фаза си приличат, като първият симптом са нарушения на съня, твърди доц. Светлозар Хараланов. Конкретната им характеристика насочва към различна диагноза. Трудното заспиване например е по-скоро знак за тревожно разстройство.

Ако човек се събужда рано, в малките часове и след това не може да заспи или заспива точно когато трябва да стане и цял ден е сънлив и уморен, това е признак за депресия. Когато спи много кратко време, но се събужда бодър, това е характерно за манийните синдроми. Могат да се анализират и кошмарите, честите събуждания и т.н. Така че различните нарушения на съня имат различна прогностична стойност и задължително изискват консултация с психиатър, казва доц. Хараланов.

Тревожните разстройства стават все по-масови и се срещат при около 1/3 от хората в някакъв момент от живота им, твърди специалистът. В началото оплакванията не са тежки и затова рядко някой търси психиатрична помощ. Това е причината те да хронифицират и лечението става трудно и продължително.

Ако се вземат мерки навреме, тези заболявания са лечими, като е задължителна и профилактика в рамките на 2 г., категоричен е специалистът. По думите му най-резултатен е своевременният комбиниран подход – психотерапия и медикаментозно лечение. Той предпазва и от инвалидизиране.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg