Здравето от А до Я - Затлъстяване
Оценката за калоричността на продуктите е невярнаhealth.bg 2013-07-12
Това разкри проучване в САЩ. Част от енергията на храната отива за нейното метаболизиране.
Калориите са основната мерна единица, която описва колко енергия доставя даден продукт. Ново изследване на Департамента на селското стопанство в САЩ обаче разкри, че оценката за калоричността на продуктите е невярна, съобщава LiveScience. Индивидуалният ефект на засищане пък бил свързан не толкова с калоричността, колкото с психологически фактори. Калоричността
се определя на основата на това, колко енергия се отделя при разграждането на
продукта. Не всички калории обаче постъпват директно в тялото, тъй като не
цялата храна се усвоява. Например, ако част от енергията, доставяна чрез
храната, отива за сдъвкването й, тези калории трябва да се извадят от
стойността на порцията като цяло. Като знаели
какво са консумирали хората и анализирайки състава на биологичния отпаден
материал, учените успели по-точно да установят колко от калориите в храната не
са били усвоени. Оказало се, че калорийността на шам-фъстъка
например е надценена с около 5%. Разликата при бадемите била около
20%. Основната причина за получените в
изчисленията отклонения са фибрите
в ядките, които възпирали усвояването на мазнините. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |