Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Затлъстяване

Причината за неустоимото влечение на някои хора към мазни храни се крие в гените

The Journal of Clinical Investigation 2013-07-19
Затлъстяване : Причината за неустоимото влечение на някои хора към мазни храни се крие в гените - хранене, напълняване, отслабване, грелин, хормон,
Международен екип откри тайната на генетичен дефект, който увеличава силно риска от затлъстяване при един от 6-има души.

Един вариант на гена на затлъстяването, наречен FTO беше свързан с дебелия корем, но причината не беше изяснена. Резултатите от научно изследване, които бяха публикувани в списанието за клинични изследвания The Journal of Clinical Investigation показа, че този ген прави мазните храни по-изкусителни и променя нивата на хормона на глада грелин. Експертите по затлъстяването твърдят, че напълняването може да се намали с лекарства, които влияят на грелина. Съществува силна връзка между затлъстяването и наследствеността. Смята се, че генетичният код играе главна роля в склонността към затлъстяване.

В организма има 2 копия на гена FTO – по едно от двамата родители – и всяко копие може да крие висок или нисък риск от затлъстяване. Хората при които и двете копия на гена FTO носят висок риск са със 70% по-застрашени от затлъстяване от тези с гени с по-малък риск. Но досега причините не бяха ясни.

Учени от Лондон изследваха 2 групи мъже с нормално тегло, като едната група била с FTO гени с висок риск, а другата с ниско рискови гени. При първите опити били наблюдавани нивата на хормона грелин преди и след ядене при 10 мъже от всяка група. Нивата на хормона, от който хората огладняват, не спадали особено след хранене при пациентите с висок риск. Също така нивото на грелина при тях започвало по-бързо да се покачва.

Отделно било извършено скениране на мозъка след хранене, което показало още различия между двете групи. Мъжете с по-рискови гени възприемали изображенията на мазни храни като много по-привлекателни, отколкото тези с по-нисък риск. Според д-р Рейчъл Батърхем – специалист по затлъстяването от Лондон, мозъкът на тези хора проявява специален интерес към високо калоричната храна и те са биологично програмирани да ядат повече.

Д-р Батърхем посочва, че разгадаването на начина по който FTO влияе на вероятността от пълнеене ще помогне много на хората. Според нея, физическите упражнения като колоезденето, е чудесен начин за понижаване на грелина и добави, че фармацевтичните компании извършват широки изследвания върху този хормон. Всичко, което потиска грелина, е полезно за пациентите с риск от затлъстяване, каза тя и посочи, че протеиновите храни понижават грелина.

Мутациите на FTO вероятно са били животоспасяващи в един период от човешката история, когато трупането на килограми през лятото е помагало на хората да преживеят зимата. Коментирайки откритието, проф. Стив Блум от Лондонския Кралски  колеж каза: Знаем, че тенденцията към преяждане в едно обездвижено общество с прекалено много храна е наследена. Бавно откриваме факторите за свръхтеглото и това проучване е стъпка напред, защото осветлява не само повишаването на нивото на хормона на глада грелин, но и промените в мозъка свързани с действието на грелина.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg