Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

ВАС отмени ограниченията за диспансеризация на психичноболни

health.bg 2013-07-19
Психично здраве : ВАС отмени ограниченията за диспансеризация на психичноболни - ВАС, психичноболни, диспансеризация, МЦ, ДКЦ, Закон за здравето, МЗ
Диспансеризацията на психичноболни пациенти ще може да се извършва и от индивидуални и групови практики, МЦ и ДКЦ

Върховният административен съд отмени текстовете от наредбите 39 и 40, с които от началото на тази година беше въведено ограничение диспансеризацията на хора с психични заболявания да се извършва само от болници и центрове за психично здраве. Това съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.

Според съда оспорените текстове влизат в противоречие с разпоредби от Закона за здравето. Чрез тях ограничават правата на лечение на пациентите с психични заболявания, стеснявайки кръга на здравните заведения, които могат да извършват „диспансеризация” на такива лица като допустим медицински метод за терапия на психични болести.

В същото време тези разпоредби ограничават и правата на лекарите, упражняващи права в амбулатории за специализирана извънболнична помощ по психиатрия.

Делото беше образувано по жалба на д-р Р. Димитров и д-р Г. Прокопиева, към която се присъединиха 50 лечебни заведения за извънболнична помощ от цялата страна.

С отмяната на спорните текстове от наредбите 39 и 40 диспансеризацията на пациенти с психични заболявания вече може да се извършва и от лечебни заведения за извънболнична помощ – индивидуални и групови практики, медицински центрове и диагностично-консултативни центрове.

Решението още не е влязло в сила и може да се обжалва от Министерството на здравеопазването пред петчленен състав на ВАС.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg