Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Кафето като антидепресант

health.bg 2013-07-29
Психично здраве : Кафето като антидепресант - самоубийство, кафе, кофеин, депресия, стрес
Две чаши кафе дневно намаляват наполовина риска от самоубийство.

Американски учени установиха, че кафето предпазва от тежки депресии и консумирането на две до четири чаши дневно намалява с 50% риска от самоубийство.

Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да използваме ободряващата напитка за самолечение на депресивните си състояния.

Екип на Мишел Лукас от Харвардския институт за обществено здраве изследвал показателите на 200 хиляди мъже и жени, като проследил консумацията им на кафе. От изследването проличало, че тези от тях, които консумирали между две и четири чаши дневно, били с 50 процента по-малък риск от самоубийство в сравнение с тези, които пиели кафе без кофеин, малки или никакви дози кафе.

Проучването обхванало период от 6,5 години и при него били констатирани 277 случая на самоубийства. Изследването констатирало, че кофеинът, освен че стимулира централната нервна система, действа и като антидепресант, като увеличава
производството на някои невротрансмитери в мозъка, наричани още „хормони на щастието”, като серотонина, допамина и норадреналина, посочва БТА.

Специалистите предупреждават депресираните хора да не прибягват към самолечение и самоволно да увеличават консумацията си на кафе. Предишни проучвания установиха увеличаване на броя на самоубийствата при консумация на над осем чаши кафе дневно.
Според експертите безопасната доза за консумация е 400 милиграма кофеин дневно, което съответства на 2-3 чаши кафе.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg