Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Поддържането на добра устна хигиена може да предотврати алцхаймер

health.bg 2013-07-31
Уста и зъби : Поддържането на добра устна хигиена може да предотврати алцхаймер - уста, зъби, деменция, алцхаймер, памет, мозък, стоматолог
Редовните посещения на стоматолога може да са ключът към побеждаване на заболяването

Поддържането на зъбите чисти може да се окаже ключът към побеждаването на болестта на Алцхаймер, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Учени от университета на Централен Ланкашър са открили връзка между лошото здраве на зъбите и венците и нелечимото и фатално невродегенеративно заболяване.
Миенето на зъбите два пъти дневно, почистването им с конци и редовните посещения на стоматолога могат да предотвратят развитието на пагубната форма на деменция.

За целите на настоящото изследване учените са анализирали десет проби от мозъци на пациенти, починали с деменция, и са ги сравнили със същия брой проби от индивиди, които не са страдали от болестта на Алцхаймер. Изследователите са установили, че пробите на починалите с деменция пациенти съдържат следи от Porphyromonas gingivalis - бактериите, отговорни за нездрави венци.

Специалистите смятат, че когато достигнат мозъка, въпросните бактерии предизвикват имунна реакция, която може да доведе до измирането на неврони. Процесът отключва промени, характерни за болестта на Алцхаймер, като объркване и загуба на памет.

“Настоящото изследване разкрива възможна връзка между заболяване на венците и развитие на болестта на Алцхаймер при индивиди под въздействието на даден причинител. Необходими са повече проучвания обаче, за да бъде потвърдено дали слабата хигиена на устата може да причини деменция при здрави хора”, обясняват специалистите, цитирани от БТА.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg