Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

СЗО препоръчва нови насоки на съдействие за психичното здраве

health.bg 2013-08-09
Психично здраве : СЗО препоръчва нови насоки на съдействие за психичното здраве - СЗО, психично здраве, стрес, разстройства, невротични проблеми
Около 140 хиляди българи страдат от различни психични разстройства

В България около 140 хиляди души страдат от различни психични или поведенчески разстройства, което прави по около 1 900  психично болни българи на 100 000 души население. Това сочат обобщени данни на Националния център по опазване на общественото здраве, съобщава БТА.

От тях от разстройства на настроението страдат около 26 хиляди души, а от невротични проблеми, свързани със стрес  - близо 15 хиляди.

За психично болните се грижат около 500 психиатри в 12 центрове за психично здраве, според данни на националната статистика. Психиатричните легла са около 4 600 на брой, или 10 на сто от общото число на болничните легла у нас.
 
Експерти у нас неведнъж са подчертавали, че страната ни е на последно място в ЕС по разходи в здравеопазването на глава от населението, а по отношение на психичното здраве нещата са влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ за българите са едва 2 на сто от общите разходи за здравеопазване у нас.

Последен доклад на Световната здравна организация (СЗО) публикува нови насоки за съдействие в областта на психичното здраве за възрастни и деца, които са били изложени на различни травми или загуби.
 
Докладът се базира на проучване, направено в 21 страни, в които повече от 10 на сто от анкетираните заявяват, че са били свидетели на различен вид насилие, близо 22% са били участници в междуличностно насилие, 18% са били преки свидетели или участници в различни аварии и инциденти, а 12 на сто са станали свидетели на различни травми или наранявания. Около 3,6% от участниците в допитването в тези страни са страдали от различни форми на посттравматично стресово разстройство.

Според помощник-директора на Дирекция „Психично здраве” към СЗО д-р Олег Честнов, лекарите от първичната медицинска помощ вече ще могат да предоставят основна подкрепа на болните в съответствие с наличните данни и ще имат възможност да насочват пациентите към по-комплексно лечение. Сред вида на предоставяната подкрепа се включват: психологическа първа помощ, управление на стреса и помощ за жертвите на различни травми и загуби чрез методи на адаптация и социална подкрепа.

Освен това от СЗО препоръчват за тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство, по-комплексно лечение, като например използването на когнитивно-поведенческа терапия или използването на нов метод на лечение, наречен десенсибилизация чрез движения на очите. Тези техники помагат на хората да се освободят от ярки и нежелани спомени за травматични събития.

СЗО съветва още персоналът за първична медицинска помощ да прилага някои нови процедури при случаи в областта на психичното здраве, като например: през първия месец след потенциалното травматично събитие не трябва да се прилагат препарати от типа на бензодиазепини, които са антидепресантни лекарства. Според експерти от организацията използването на бензодиазепините може да забави възстановителния процес след потенциално травматично събитие.
 
Глобалната програма за действие на психичното здраве е била разработена от СЗО през 2008 г. с цел да се разшири обхватът на действие на психичните и неврологични разстройства и нарушения. Сегашното разширяване на програмата позволява и включването на грижи за болните, вследствие на посттравматично стресово разстройство, породено от силен стрес или тежки загуби, уточнява докладът на СЗО.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg