Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Българите - с най-развалени зъби в Европа

health.bg 2013-08-12
Уста и зъби : Българите - с най-развалени зъби в Европа - зъби, профикалтика, стоматолог, д-р Николай Шарков, кариес, Български зъболекарски съюз
Още щом децата навършат годинка, трябва да се водят на преглед

Българите са с най-развалени зъби, сочи европейско проучване. 92% от възрастните и 70% от децата имат поне три кариеса, обяви почетният председател на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, цитиран от в. „Преса”.

Всеки четвърти пълнолетен е с изваден постоянен зъб, а децата на 12 г. имат средно по два развалени постоянни зъба.

Според д-р Богомил Кацаров броят на извадени зъби на децата до 18 години се увеличава. „Преди 20-ина години не е имало такова нещо, сега много хора са с по 2-3 извадени постоянни зъба”, възмущава се той. Докторът сравнява българската дентална хигиена с тази на американците: „В САЩ наблягат на превенцията, което би спестило пари за бъдещи лечения. В България е обратното”. Това се дължало на финансови проблеми и на недостатъчна информираност.

Липсата на задължителна профилактика при децата е една от основните причини кариесите да не се установяват навреме и проблемите да се задълбочават. Друга  причина  за  тревожното състояние на зъбите при децата е безхаберието на майките и бащите. „Вина за това обаче има и училищното здравеопазване, което бе ликвидирано”, допълва д-р Олег Гладков.

Той обяснява, че много от родителите поради липса на време или незаинтересованост не се сещали да водят децата си на профилактични прегледи. Зъболекарите съветват родителите още при навършване на 1 годинка на детето, когато първите млечни зъбки са факт, малчуганите да се водят на прегледи и това да се превърне в навик, а не в ход, предприеман, когато проблемът се е задълбочил.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg