Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Комбинация от 3-4 препарата лекува хепатит С за три месеца

health.bg 2013-08-21
Хепатит : Комбинация от 3-4 препарата лекува хепатит С за три месеца - хепатит С, хемодиализа, национален хепатитен план, интерферон и рибавирин
Новата терапия е подходяща и за носители на вируса, които се нуждаят от чернодробна трансплантация.

Болните с хронична бъбречна недостатъчност, които са на хемодиализа, са изложени на сериозна опасност да бъдат заразени с хепатит С. Това става ясно от думите на доц. Красимир Антонов, завеждащ на Отделението по хепатология в университетската болница „Св. Иван Рилски” в столицата. Ето какво каза той още по темата:

Голяма част от хората, които се включват в различни програми за отказ от наркотици, се оказват инжектирани с хепатит С. Досега те бяха игнорирани малко или много, но заедно с пациентските организации се опитваме да въведем програма за тяхното лечение. Важно е да се отбележи, че съществува немалка група от пациенти, които са заразени с вирусите по независещи от тях причини. Такива са болните с хронична бъбречна недостатъчност, които са на хемодиализа. При тях процентът на носителство на хепатит С е много висок – достига до 80%. Става дума за сериозни случаи, при които ние не можем да се намесим активно. Съвременната терапия е много ефективна, но също така и доста тежка, и не всеки би могъл да я понесе.  

Някои от водещите фармацевтични компании в света са създали много добри препарати за лечение на вирусните хепатити. В България се опитваме да следваме всички модерни тенденции в битката с тези инфекции и сме постигнали много добро ниво. Липсва обаче обществена ангажираност към проблема, която да ни позволи да подобрим контрола и превенцията. Затова преди известно време бе създадена комисия с участието на специалисти и на представители на НЗОК, на МЗ, на пациентски организации. Комисията изработи Национален хепатитен план, който бе публикуван за обсъждане на интернет страницата на МЗ. Очаква се през септември т. г. този план да бъде приет от Министерския съвет. За нас това е голямо постижение, защото по този начин България ще стане едва третата страна в Европа – след Шотландия и Франция, с подобна програма. Ако тя бъде изпълнена, ще подобрим лечението и ще повишим контрола  върху вирусните инфекции.

Добрата новина е, че от две години съществува нов подход при лечението на хепатит С, чрез който сериозно се увеличава вероятността инфекцията да бъде напълно изчистена от организма. 

В зависимост от случаите ефективността на терапията, която се провежда в момента, e  от 48-50% до 80%. С новото лечение резултатите могат да достигнат до 70-90%.  Най-новото е, че с комбинация от 3-4 препарата  пациентът може да бъде напълно излекуван в рамките на три месеца.  Подобни резултати не сме наблюдавали досега.  

С новата терапия ще повлияваме случаи, които в момента не можем да лекуваме. Става дума за пациенти с С вирусна инфекция, които се нуждаят от чернодробна трансплантация. При тях тежестта на заболяването ограничава приложението на медикаментите, които сега използваме – интерферон и рибавирин.

Новите препарати са все още в експериментална фаза, но реално вече съществуват. Предстои да бъдат уточнени тяхната токсичност, както и взаимодействието с други лекарства.  

Но първите резултати вече са налице. Неслучайно колегите от САЩ и от по-развитите държави приемат, че 2017 г. ще бъде преломна в лечението на хепатит С. Ще можем да лекуваме с лекарства, които не се прилагат подкожно, а се приемат през устата и то за кратък период от време.

За съжаление медикаментите няма да бъдат евтини и за лечение ще бъде необходим по-голям ресурс от този, който се отделя в момента. Въпреки че новата терапия ще бъде въведена след няколко години, ние вече мислим как може да бъде решен проблемът с високата цена.   

В по-богатите страни са оптимистично настроени. Техните анализи показвата, че вложените средства ще имат възвращаемост. В България тепърва ще правим подобни разчети, но рано или късно ще трябва да въведем новите подходи.

Именно в това е смисълът на Националния хепатитен план. Чрез изпълнението му ще се фокусираме върху най-уязвимите слоеве от обществото, които се нуждаят от помощ в този момент. Така ще успеем да оптимизираме бъдещите разходи. Не си правим илюзии, че всичко ще протича гладко. Но сме изправени пред възможността да предоставяме наистина уникално лечение на нашите пациенти.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg