Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Опровергаха теорията, че у човека доминира едното мозъчно полукълбо

PLoS One 2013-08-21
Психично здраве : Опровергаха теорията, че у човека доминира едното мозъчно полукълбо - сиво вещество, неврони, мозъка, логика, творчески способности
Хората нямат по-силна лява или дясна мозъчна мрежа, изглежда, че става въпрос повече за мозъчните връзки.

Ново изследване оспорва широко разпространеното схващане, че хората използват едната област на мозъка си повече от другата и че това се отразява на личностните им особености. Например смята се, че хората, които използват повече лявото полукълбо на мозъка са логични и точни, а тези които използват повече дясното полукълбо, са креативни и мисловни.

Учени от университета в Юта сканирали мозъка при над 1000 души на възраст между 7 и 29 години. Те изследвали хиляди мозъчни области за индикации, че хората са склонни да използват повече или лявата или дясната част на мозъка, но не открили такива признаци. Напълно вярно е, че някои мозъчни функции се проявяват в едната или другата област на мозъка. Езиците са предимно в лявата, вниманието - в дясната. Но хората нямат по-силна лява или дясна мозъчна мрежа. Изглежда, че става въпрос повече за мозъчните връзки, казва ръководителят на научния екип д-р Джеф Андерсън.

Новото откритие може да промени теорията за противопоставянето на лявата и дясната област на мозъка, смятат учените, защото не са били установени случаи на хора, при които мрежата на цялото дясно или ляво полукълбо е по-свързана. Типът на личността вероятно няма нищо общо с това, че едното полукълбо на мозъка е по-активно, по-силно или по-свързано, заявяват учените.

Изследването е публикувано на 14 август в онлайн изданието на списанието PLoS One.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg