Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Обясниха защо бившите пушачи качват бързо килограми

PLoS One 2013-09-05
Белодробни проблеми : Обясниха защо бившите пушачи качват бързо килограми - бактерии, хранене, пушене, калории, микроорганизми
Отказът от цигарите води до промяна в чревната флора

Известно е, че когато спре цигарите човек напълнява. Това обаче не се дължи на повишената консумация на храна, а на промяна в чревната флора. Изводите са на учени от университета в Цюрих, които публикуваха работата си в специализираното издание PLoS One.

Статистически погледнато 80% от бившите пушачи качват средно по 7 кг само за няколко месеца, след като откажат цигарите. Това се случва, дори ако те приемат по-малко калории отпреди. За проучването са анализирани проби от изпражнения на пушачи, непушачи и такива хора, които са отказали цигарите преди седмица. С времето разнообразието от бактерии в първите групи почти не се променяло, докато отказът от тютюна променил състава на тези микроорганизми при третата група. Щамовете Firmicutes и Actinobacteria намалявали, то щамовете Proteobacteria и Bacteroidetes се размножавали. Хората, спрели наскоро цигарите, вече били напълнели средно с 2,2 кг, въпреки че запазили същите навици за ядене и пиене.

Обяснението на учените е, че промените в чревната флора допринасят за това, енергията, която се съдържа в храната, да бъде оползотворена по-ефективно. Тази допълнителна енергия, която организмът извлича, изглежда е отговорна за качването на килограми.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg