Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

С внимание към ставите още от детството

Галина Спасова 10-09-2013
Костно-ставни проблеми : С внимание към ставите още от детството - стави, болка, хрущял, д-р Хариета Елкова, Свети Пантелеймон, Пловдив, обездвижване, фитнес, Хондросейв
Интервю с д-р Хариета Елкова, началник на отделението по физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ „Св. Пантелеймон”, Пловдив.

- Д-р Елкова, правилно ли е да се приема за нормално, че с възрастта неизбежно идва болката в ставите?

- Да, наистина ние сме свикнали да свързваме оплакванията от болки в ставите с възрастта на пациента. Обикновено с напредването на възрастта болките в ставите зачестяват, но за съжаление в последните години все повече и млади хора - още от юношеска възраст дори - започват да се оплакват от тях. Докато при по-възрастните пациенти в повечето случаи става дума за износване на ставния хрущял, то при юношите много често се появяват болки в гърба от неправилната поза при дълго стоене пред компютъра или от носенето на тежка ученическа чанта на едното рамо. Друг проблем при тях е и залитането в двете крайности – обездвижването, водещо до качване на килограми, или фитнесманията, при която се тренира не просто за здраве, а с идеята бързо да се „направят” мускули, без съобразяване с особеностите на подрастващия организъм. В резултат често се получават травми и може да се увреди ставният хрущял.

- Необратим процес ли е увреждането от гледна точка на съвременната физиотерапевтична практика?

- Голямо значение има кога пациентът е решил да потърси лекарска помощ и какво е естеството на болестта. В случаите, когато става въпрос за начална форма на заболяването, когато промените са започнали да настъпват скоро и няма деформации и контрактури на засегнатите стави, обикновено и резултатите от провежданото физиотерапевтично лечение и рехабилитацията са по-добри. Тогава с помощта на апаратната физиотерапия и рехабилитацията целим да овладеем болката, да възвърнем нормалния обем на движение в засегнатите стави и така да помогнем на болния, че той да продължи нормалния си начин на живот.

Когато обаче заболяванията са с дълга история и са настъпили трайни промени, целта е да задържим процеса и да поддържаме засегнатите мускули, които обикновено много бързо отслабват и още повече влошават състоянието на болния. С други думи, работи се индивидуално според конкретния болен с неговите оплаквания и според състоянието му.

Общото при лечението на ставните заболявания в нашата практика е, че използваме средства, които предпазват и забавят процесите на износване на ставния хрущял. В отделението за физикална терапия и рехабилитация, в което работя, сме много доволни от „Хондросейв” - както за профилактика, така и при настъпили вече промени в ставния хрущял. Препоръчвали сме го на много наши пациенти и отзивите от самите тях са много положителни – добре се понася, облекчава болката, улеснява движенията и помага за по-бързото възстановяване на засегнатата област при травми. 

- Какви са първите сигнали за ставен проблем и какво следва да се направи?

- Най-често болката е тази, която първа сигнализира, че има някакъв проблем в ставите, може да се появи оток, да се затруднят движенията. Редно е при появата на оплаквания да се обърнем към личния си лекар, който да прецени какво да бъде по-нататъшното ни поведение, да ни насочи към съответния лекар специалист - ортопед, ревматолог, физиотерапевт - и да се започне най-подходящото според състоянието лечение. Аз като лекар физиотерапевт мога да кажа, че е най-добре, преди да започнат някакво самолечение, болните да потърсят нашата помощ. Защото обикновено със средствата на физиотерапията и рехабилитацията и съответно с приемането на някои медикаменти ще получат облекчение. А ако ние не можем да помогнем, то поне ще ги насочим къде да търсят адекватното решение.

- От гледна точка на физиотерапевта какви грешки на младини си казват думата след 50-те?

- За съжаление ние не сме свикнали да се грижим за здравето си, да го пазим. Докато човек е млад, не се замисля за това и обикновено когато започнат болките, се сещаме да търсим помощ. Трябва да възпитаваме децата си, че здравето се поддържа и пази още от детските години с правилния режим на хранене, със спорт, т.е. необходима е профилактика.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg