Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Затлъстяване

Нов метод разчита риска за сърцето по пулса на палеца

Medical News Today 2013-09-10
Затлъстяване : Нов метод разчита риска за сърцето по пулса на палеца - кардиология, кръвно налягане, хипертония, измерване на кръвното, диагностика
Получените данни се допълват с информация за индекса на телесната маса на пациента и възрастта му.

Само по пулса на палеца на ръката може да покаже дали човек страда от болест на сърцето, пише Medical News Today. Необходимата за целта диагностична методика е била разработена от Гари Пиърс от Университета на Айова. Според него по този начин може да се оцени еластичността на стената на аортата (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания ). Аортата е най-големият съд в тялото. Ако тя е станала нееластична поради заседналия начин на живот и възрастови промени , сърцето трябва да работи по-активно, за да се поддържа притокът на кръв. Развива се високо кръвно налягане и може да се стигне до инсулт, инфаркт.

Обикновено еластичността се определя от пулса на сънната или бедрената артерия. По-лесно е обаче да се направи с пръстта, особено когато става въпрос за пациенти с наднормено тегло, при които е трудно да се намери пулсът. Това е причина диагностиката да не е съвсем точна. Тогава на помощ идва другият вариант - измерване на пулса от брахиалната артерия. Новият метод предвижда измерване на скоростта на разпространение на пулсовата вълна в аортата с помощта на сензор. Получените данни се допълват с информация за индекса на телесната маса на пациента и възрастта му. Всичко това дава информация за състоянието на аортата. Така методът на Гари Пиърс се оказва едно неинвазивно изследване на сърдечно-съдовата система.

Източник: Medical News Today





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg