Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Диагностицирането на белодробната хипертония у нас отнема близо три години

health.bg 2013-09-11
Белодробни проблеми : Диагностицирането на белодробната хипертония у нас отнема близо три години - хипертония, бял дроб, д-р Николай Димитров, донорство, Наталия Маева, трансплантация
Всеки трети пациент с тази болест първоначално е бил със сбъркана диагноза

Диагностицирането на пулмонална /белодробна/ хипертония в България отнема близо три години, каза националният консултант по кардиология д-р Николай Димитров, цитиран от БТА.

По думите му това е късно диагностициране, лекарите рядко разпознават заболяването, а всеки трети пациент с тази болест първоначално е бил със сбъркана диагноза. Половината от болните са били лекувани с погрешна терапия, каза още той. 

Преживяемостта на пациентите в България, страдащи от идиопатичната форма на белодробната хипертония, е до 6 години след откриването на болестта, докато в САЩ тя е 15-20 години, каза Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. 

От организацията настояват да имат достъп до интравенозно лечение, което у нас не се прилага. Към момента пациентите се лекуват с медикаменти докато настъпи фаза, в която терапията не повлиява болестта и се налага трансплантация. 

В страната има 70 болни от идиопатичната форма на заболяването, като трима от тях се нуждаят от трансплантация на бели дробове и сърце, каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова. Тя пое ангажимент за подобряване на процеса по донорство в страната.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg