Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хипертония

Анализ на ретината разкрива риска от инсулт

health.bg 13-09-2013
Хипертония : Анализ на ретината разкрива риска от инсулт - високо кръвно, хипертононична ретинопатия, инсулт,  очи,
Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината.

Високото кръвно налягане е един от най-важните фактори за появата на инсулта, посочва ръководителят на новото изследване професор Мохамед Икрам от Националния университет в Сингапур. Досега беше невъзможно да се определи кой хипертоник е с най-висок риск от инсулт, но според нашето изследване един обикновен преглед на очите може да даде такава информация, казва той и добавя, че са необходими допълнителни проучвания за потвърждаване на откритието, което е публикувано в списанието Hypertension.

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината. Това увреждане се нарича хипертонична ретинопатия. С неинвазивно изследване на ретината се оглеждат уврежданията на кръвоносните съдове и се преценява рискът от инсулт, който е една от водещите причини за смърт в Съединените щати.

Неврологът д-р Ралф Сако от университета в Маями приветства резултатите от изследването и посочи, че те допълват предишните проучвания за ретинопатията като индикатор за заболяване на малките кръвоносни съдове и повишен риск от инсулт. Според него лечението на високото кръвно налягане при пациентите с признаци за ретинопатия трябва да се провежда по-агресивно, за да се намали рискът от инсулт. Често не обръщаме достатъчно внимание на по-малките изменения, които се забелязват при изследването на ретината, а това е важно за общата оценка на съдовете и риска от инсулт, добавя д-р Сако.

По време на изследването екипът на д-р Икрам е проследил почти 3000 пациенти, които страдат от високо кръвно налягане средно от 13 години. В началото на изследването на всички пациенти била направена снимка на ретината, на светлочувствителния слой от клетки в задната част на окото. Учените определили степента на хипертонична ретинопатия на всеки пациент като нулева, лека, средна и тежка според уврежданията, които се виждат на снимките.

В следващите години 165 от изследваните пациенти прекарали инсулт. Учените установили, че пациентите с лека хипертонична ретинопатия са с 35% по-висок риск от инсулт, а тези със средна или тежка ретинопатия - със 137% по-висок риск.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg