Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Не занемарявайте хроничните ставни проблеми

Галина Спасова 26-09-2013
Костно-ставни проблеми : Не занемарявайте хроничните ставни проблеми - стави, болка, оток, тежест в краката, д-р Румяна Станоева, Неокс, физиотерапия, артроза
Интервю с д-р Румяна Станоева, физиотерапевт в XV ДКЦ, София.

- Д-р Станоева, при първия студен вятър, съчетан и с влага, старите болежки в ставите, които наричате хронични, изведнъж напомнят за себе си. Може ли да се изпревари болката?

- При ставните заболявания от дегенеративен и възпалителен характер се наблюдават обостряния, които са с пролетно-есенен характер. Особено през есента при промяната на времето след климатизирането към топлото и сухо лято, с понижението на температурите и първите есенни дъждове, започваме да усещаме и нашите хронични ставни дегенеративни или възпалителни заболявания. Те обикновено се изразяват с тежест, оток, болка. Метеотропните болки са описани отдавна в медицинската наука, познати са и хората обикновено взимат мерки предварително, като първо си осигуряват нещо вкъщи - за намазване най-често - за да си облекчават болките. Тогава се правят и поддържащите курсове физиотерапия.

- Какво представляват тези поддържащи курсове, колко продължителни са в най-общия случай и как практически пациентите стигат до вас?

- Обикновено един курс трае две седмици, ако не е достатъчно, го удължаваме на три. Но две седмици е рутинната продължителност на курса. Хората обикновено идват с поставена диагноза. Всичко това се поема от здравната каса, с направление от личния лекар или от друг специалист. Ние правим преглед, уточняваме моментното състояние, защото с хронично заболяване в различните моменти човек се чувства по различен начин и има нужда от различна терапия. Така че преценяваме какво да бъде лечението или поддържащата терапия към момента и предписваме различни видове процедури. Те могат да бъдат електропроцедури, може да се включи и топлинна. Ако човек се е позанемарил, ще има и раздвижване, гимнастика.

При необходимост, разбира се, прилагаме и медикаментозно лечение. И във всички случаи предписвам някои от природните продукти, с които имам продължителен опит. Обикновено предпочитам мазила, които съдържат билкови екстракти, етерични масла. Един от тези продукти е Неокс, използвам го много често, специално олиото, защото е много подходящо за физиотерапия. Правим електрофореза, ултразвук с масло Неокс, също много често в комбинация и с капсулите - те подпомагат действието на локално приложеното олио, тъй като също съдържат билкови екстракти. Това са аюрведични медикаменти, с които постигаме добри резултати.

- Какви са основанията да се акцентира върху поддържащата грижа при хроничните ставни страдания?

- Поддържащата терапия е тази, която ни дава възможност да държим под контрол проблемите, да спрем донякъде неумолимия ход на хроничните процеси. Това е терапията, която ни помага да се чувстваме добре и активни въпреки здравословните си проблеми. Защото, ако човек се примири с хроничното си заболяване и се откаже от тези постоянни поддържащи курсове на терапия, той неминуемо тръгва по наклонена плоскост към постепенно влошаване. Единственият начин да останем дълго време подвижни, работоспособни, енергични е да не занемаряваме хроничния си проблем. Защото с един и същи проблем можем да се чувстваме по-добре или по-зле в зависимост от това дали се грижим за себе си. Елементарно е, но твърде често го забравяме. Много хора знаят например, че имат плоскостъпие, но не носят удобни обувки, не ползват ортопедични стелки, не правят препоръчаните гимнастики, изобщо загърбват проблема, защото го подценяват. И в един момент болката става непоносима и ги принуждава да променят всекидневието си. Същото се отнася за гръбначните изкривявания, за артрозните изменения по ставите. Те не са само възрастови, понякога са резултат от неправилно физическо натоварване, неподходящи спортни занимания, някакво следтравматично състояние или във връзка с друго заболяване. Все по-често причината е и в наднорменото тегло.

Всички тези хронични проблеми интелигентният, грамотният човек трябва да има предвид и да се опитва в ежедневието си да ги държи под контрол. Животът ни принуждава все повече да мислим и за това какво трябва ние да правим, не само лекарят. Това включва и един разумен, балансиран режим на живот, на движение, на хранене, на следене на теглото.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg