Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Главоболие

При световъртеж и шум в ушите – търсете причината

Галина Спасова 11-10-2013
Главоболие : При световъртеж и шум в ушите – търсете причината - шум в ушите, световъртеж, гадене, повръщане, замайване, доц. Дорина Петрова, Гинкофол, тумор
Интервю с доц. Дорина Петрова, началник на Клиниката по неврология в Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис III”

- Доц. Петрова, притеснителен симптом ли е шумът в ушите, който нерядко е съпроводен и със световъртеж?

- Ако оплакванията са комбинация от световъртеж, замайване, шум в ушите, гадене и повръщане, говорим за отоневрологичен синдром. С понятието „шум в ушите” се определят различни усещания – и като характер, и като интензитет. Това състояние е променливо – според кръвното налягане, според положението на главата.

За да се постави точна диагноза и да се установи първопричината, са необходими редица изследвания – насочена неврологична и отоневрологична анамнеза, пълен неврологичен и отоневрологичен статус. Най-съвременната скъпа апаратура, с която разполагаме в нашата болница – ни дава големи възможности в това отношение. Това е гаранция, че ще предприемем правилно и своевременно лечение.

Основното е да се установи причината за този шум и замайване – дали е съдова, или трябва да се търси другаде. Защото примерно един доброкачествен тумор (неврином) също може да започне с шум в ушите. Често хората не могат да различат къде е точно шумът – в ушите или в главата. При засягане на слуховия нерв, често когато има и допълнително съдови проблеми - промени в шийния сегмент на гръбначния стълб, промяна на артериалното налягане – може да се появи шум. Това е т.нар. невросензорно намаление на слуха.

Трябва да се помни, че световъртежът, замайването, шумът в ушите може да са сигнал и за сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, аритмия, системни инфекции и интоксикации. Също при такива оплаквания могат да се търсят причините в ендокринни и психични заболявания, повишен холестерол, хормонални нарушения.

- Каква причина за дразнещия шум в ушите се установява най-често с изследванията?

- Най-често се срещам с пациенти, при които причината за шума в ушите е съдова. Искам да кажа, че по принцип шумът в ушите се поддава много трудно на лечение. За да се постави точната диагноза при този симптом, понякога се налагат доста изследвания – освен отоневрологичните, също доплер сонография на магистрални артерии, ако се наложи ангио ядрено-магнитен резонанс. Търси се дали е съдова причината и после дали е в средното ухо. При Мениеровата болест например симптомите са триада – световъртеж, шум в ушите и намаление на слуха. Тук пак трябва да се отдиференцира. При отосклерозата примерно самото заболяване е съпроводено с шум в ушите.

- Казахте, че лечението не е лесно...

- Медикаментозното лечение се определя индивидуално за всеки конкретен пациент и преценката му зависи от много фактори, които лекарят трябва да има предвид. При установена съдова причина се препоръчват и т.нар. вазоактивни, подобряващи оросяването хранителни добавки, сред които е и „Гинкофол”. Той съдържа стандартизиран сух екстракт от листата на гинко билоба, като много важно качество на продукта е, че той поддържа структурата и устойчивостта на капилярните съдове и подпомага микроциркулацията. Акцентирам на това, защото слуховият и вестибуларният апарат се оросяват от малки съдове. Така че приложението на този препарат е много подходящо при световъртеж, шум в ушите, замайване именно заради подобреното кръвоснабдяване (микроциркулация).

Продуктът влияе благоприятно и стимулиращо върху мисловния процес, вниманието и паметта, забавя естественото стареене на мозъка. Искам също да подчертая, че сред хранителните добавки на основата на гинко билоба, предлагани в аптеките, „Гинкофол” е  с най-ниско съдържание на гинколова киселина. Това е много важно, защото гинколовата киселина е токсична. При някои пациенти тя може да причини алергични реакции, включително тежки и по тази причина нейното ниво се следи и контролира. В „Гинкофол” то е значително намалено (под 1 ppm). Тази хранителна добавка е с гарантиран естествен произход и не съдържа консерванти, ароматизатори, подсладители.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg