Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Късната бременност вече не е рядкост

health.bg 03-07-2008
Бременност и раждане   : Късната бременност вече не е рядкост - майчинство, бебе, яйцеклетка,
Новината за щастливото майчинство на 55-годишната британка Линда Уикс, огласена от Би Би Си, отново повдига темата за възможностите на по-възрастните жени да станат майки. Във всичките й аспекти – здравни, физиологични, социални, етични. Тя е пряко свързана и с модерния възглед за „късното” майчинство.От края на 70-те год. броят на жените, раждащи на възраст около и над 40 год., стремително расте. За четвърт век количеството на 39-40-годишните родилки се е увеличило с 90 на сто. Само допреди 15 години границата за „възрастни първескини” беше 25 г., сега е поне 35.Обективна тенденция е раждането на дете да се отлага „за по-късно” – след определено стъпало в кариерата, след подобряване на жилищните условия и т. н. Важна роля играе и друга тенденция – все по-късното встъпване в брак...

Новината за щастливото майчинство на 55-годишната британка Линда Уикс, огласена от Би Би Си, отново повдига темата за възможностите на по-възрастните жени да станат майки. Във всичките й аспекти – здравни, физиологични, социални, етични. Тя е пряко свързана и с модерния възглед за „късното” майчинство.

Историята на Линда и съпруга й Ричард, които след 14 години и след хиляди лири, похарчени за лечение, най-сетне се сдобиват с малката Кати, е наистина трогателна. Като последен шанс да намери донор на яйцеклетка, Линда решава да разпространи обявата си в лондонските автобуси. В нея тя обяснява, че безмилостният биологичен часовник вече клони към 55 – това е възрастта, след която борбата с безплодието се прекратява. Около 100 жени откликват на тази молба. Жената, която дарява яйцеклетка, го прави анонимно и безвъзмездно. Линда износва благополучно бебето и то идва на бял свят живо и здраво, с тегло 2,6 кг.

От края на 70-те год. броят на жените, раждащи на възраст около и над 40 год., стремително расте. За четвърт век количеството на 39-40-годишните родилки се е увеличило с 90 на сто. Само допреди 15 години границата за „възрастни първескини” беше 25 г., сега е поне 35.

Непланирана бременност

Много често бременността в зряла възраст е неочаквана и нежелана. За това говори високият процент прекъснати бременности във възрастта след 35 години. Честа причина за това е пренебрегването на контрацепцията. В този период от живота на жената заради нарушения цикъл изчисляването на благоприятните за зачеване дни в много случаи е неточно и подвеждащо. От друга страна, много жени разчитат на възрастово обусловената понижена способност за забременяване.

Планирана бременност

Обективна тенденция е раждането на дете да се отлага „за по-късно” – след определено стъпало в кариерата, след подобряване на жилищните условия и т. н.
Важна роля играе и друга тенденция – все по-късното встъпване в брак. Нарасналият процент на разводите и повторният брак също подтикват жените над 40 да родят, водени от желанието да имат дете и в новото си семейство.
Макар съвременният човек да достига физическа зрелост по-рано от своите предци, социалната готовност за създаване на семейство и отглеждане на дете настъпва около 30-ата година.

Решилите да си родят дете след 35-годишна възраст обаче често имат проблеми със зачеването – независимо дали става дума за първо или следващо дете. Това е съвсем логично, защото способността за забременяване започва да се снижава след 30-годишна възраст и колкото по-възрастна е жената, толкова шансовете за зачеване са по-малки.

С течение на времето намалява броят на овулациите – все повече менструални цикли протичат без образуване на яйцеклетка, а при такъв цикъл забременяването е невъзможно. С възрастта при жените се развиват и различни заболявания, като например ендометриоза, както и непроходимост на тръбите, при което придвижването на яйцеклетките става невъзможно.

Това, че за зачеване е нужно повече време, не е причина за отчаяние, но и не трябва да се губи време. ако след година полов живот без контрацептиви не настъпва бременност, консултацията с лекар е задължителна. Повечето жени над 35-годишна възраст могат да забременеят и да износят здраво дете и медицината е в състояние да им помогне.


Дългоочакваната бременност

Само допреди 20 години диагнозата безплодие звучеше безнадеждно. Днес в света живеят над един милион души, заченати чрез оплождане „в епруветка”. Лекарите съветват да не се отлага с лечението на безплодието, защото колкото пациентката е по-млада, толкова успехът е по-възможен.


Проблеми на късната бременност

Въпреки всичките си преимущества и несравними емоции, късната бременност поражда и чисто медицински проблеми. Познаването им помага те да бъдат предотвратени или преодолени.


Рискове за жената

Спонтанен аборт
Ако при жените под 30 години рискът от спонтанен аборт е около 10% , между 30 и 39 години той нараства на 17%, а между 40 и 44 години достига 33%. Това е свързано не само с възрастовите изменения в женския организъм, но и със стареенето на самите яйцеклетки, в резултат на което зачестява и зачеването на плод със сериозни генетични увреждания.

Отлепване на плацентата
Бременността може да доведе до изостряне на хроничните заболявания, които зачестяват с напредването на възрастта. От особено сериозно наблюдение се нуждаят бременните с хронични бъбречни заболявания, както и със сърдечно-съдови заболявания, особено ако става дума за повишено кръвно налягане.
При диабетно болните нарастват рисковете от прееклампсия, преждевременно раждане, увреждане на плода и т.н. .

Многоплодна бременност
Установено е, че най-много близнаци се раждат във възрастта от 35 до 40 години..

Усложнения при раждането
При по-възрастните родилките могат да възникнат усложнения поради по-слаба родова дейност, намалена еластичност на тъканите, кръвоизливи, предизвикани от проблеми с плацентата.


Рисковете за бебето

Преждевременно раждане
Най-честият проблем при преждевременно родените деца са недостатъчно развитите бели дробове и органната недоразвитост като цяло. Висок е рискът от мозъчни кръвоизливи. Терморегулацията при тях също е нарушена.

Ниско тегло
При новородените с тегло под 1500 грама не е развита имунната система, поради което са изложени на повишен риск от инфекции.

Нарушено снабдяване на тъканите с кислород
Нарушеното снабдяване на тъканите на бебето с кислород (хипоксия) може да доведе до мозъчни увреждания, дори до мозъчна смърт.

Хромозомни дефекти
С напредването на възрастта на родителите рязко нараства рискът при бебето да се появят хромозомни дефекти. Причините за тях не са напълно изследвани, но се приема, че сред тях са стареенето на половите клетки, по-продължителното въздействие върху организма на патогенни фактори и токсични вещества. С генните мутации се свързва и повишеният процент на спонтанните аборти при по-възрастните жени, тъй като развиващите се от хромозомно увредени клетки ембриони често са нежизнеспособни.
Хромозомните отклонения са причина за множество заболявания, но най-големи страхове у родителите предизвиква синдромът на Даун – комбинация от умствена изостаналост и отклонения във физическото развитие. Вероятността да се роди дете със синдрома на Даун нараства пропорционално с възрастта.


Въпреки съществуващите рискове, вероятността дори 50-годишна жена да роди здраво дете е над 90%. При над 97% от жените изследванията по време на бременността потвърждават развитието на здрав плод.
Освен това, развитието на съвременната пренатална (вътреутробна) диагностика дава възможност на семействата в достатъчно ранен стадий на бременността да изследват и да установят възможни отклонения. Впрочем, някои медици откриват причината все повече зрели жени да се решат да стават майки именно в развитието на пренаталната диагностика - тя дава увереност, че и след 40-годишна възраст могат да родят здраво дете. Това се потвърждава и от многобройни изследвания.

 

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg