Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Стигма ли е психичната болест?

health.bg 16-02-2009
Психично здраве : Стигма ли е психичната  болест? - психично, болните, насилие, агресия, буйстване,
Психичните заболявания са разнообразни и за повечето има успешно лечение. Сред хората обаче диагнозата психично болен все още всява страх, неразбиране, събужда предразсъдъци и негативизъм.Стереотипите, които пречат психичните страдания да бъдат приемани в обществото като всяка друга болест, са трудно изкореними, въпреки медицинските аргументи.

Психичните заболявания са разнообразни и за повечето има успешно лечение.
Сред хората обаче диагнозата психично болен все още всява страх, неразбиране, събужда предразсъдъци и негативизъм.
Стереотипите, които пречат психичните страдания да бъдат приемани в обществото като всяка друга болест, са трудно изкореними, въпреки медицинските аргументи.

Кои са основните стереотипи?

Психично болните са опасни и склонни към насилие. Това не е вярно. Често точно тези хора стават жертва на насилие.

Психично болните са бедни и са с по-ограничени интелектуални възможности. Много изследвания доказват, че голяма част от тях имат над средното ниво на интелигентност.

Психично болните са слабохарактерни. Те във всеки случай не са мързеливци, които не искат да се излекуват.

Психичната болест е едно страдание. Всъщност има много и твърде различни по симптоми, развитие и методи на лечение болести.

Хората с психични заболявания не са по принцип предразположени към буйстване или насилие, но при някои болести, ако не се лекуват под лекарско наблюдение, рискът от агресивно поведение съществува.

Проучване на Университета в Северна Каролина потвърждава връзката между психическите болести и проявите на насилие, но тя не е толкова силна, колкото се смяташе досега.

Важно е да се знае, че има и други фактори, които влияят – злоупотребата с медикаменти и съчетаването им с алкохол, развод, загуба на работа. Всички тези фактори могат да доведат постепенно до изблици на насилие.

За целите на изследването са проучени 34 653 души. Проучването, публикувано в Archives of General Psychiatry, е проведено на два етапа. Събраната информация включва данни за шизофрения, биполярно разстройство и депресия.

Получените резултати показват, че от хората с тежки психични заболявания, които не прекаляват с медикаментите и не са проявявали агресивност, могат да се очакват насилнически прояви в рамките на 3 години в същата степен, както от всички останали хора.

Необходимостта от промяна на отношението към психично болните е наложително. Ако изоставим негативизма и дискриминационния подход, ще спечели най-вече самото общество.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg