Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Болките в опорно-двигателния апарат

health.bg Архив 2009г.
Костно-ставни проблеми : Болките в опорно-двигателния апарат - артрит, стави, болки, остеопороза, дископатия

Болките в ставите, породени от усиленото им натоварване или просто появяващи се и зачестяващи с течение на времето, болките в гърба и кръста, тези в резултат на травми /навяхвания, контузии, натъртвания/ ни показват, в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват патологични изменения. Те водят до възпалителни процеси и до освобождаване на редица вещества, като простагландините и др., които предизвикват болка и оток. Най- честите заболявания характеризиращи се със ставен болкови синдром са:

1. Артрит - остро или хронично възпалително заболяване на ставите. Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания. При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности.

2. Мускулно-ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

3. Болките, локализирани около гръбначния стълб най - често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави.

4. При остеоартроза и остеопороза на прешлените и ставните съчленения между тях също има изразена болезненост в областта. Радикулитните болки се причиняват от притискане на коренчетата на нервите, излизащи от гръбначния стълб. Те се характеризират с разпространение по хода на нерва, който е засегнат – най- често по задната част на крака в резултат на притискане на коренчето на седалищния нерв.

5. Подобен характер имат и болките при дископатия.

Лечението на заболяванията на опорно - двигателния апарат включва избягване или намаляване на натоварванията специфична за някои от изброените заболявания, както и локална терапия, която бързо облекчава болката и същевременно лекува възпалението.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg