Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Затлъстяване

Навиците, които са вредни за килограмите

health.bg Архив 2009г.
Затлъстяване : Навиците, които са вредни за килограмите - наднормено, тегло, затлъстяване, метаболитен, синдром, храна,
Има навици, които много лесно могат да доведат до проблеми с теглото...

Гледане на телевизия

Дългият престой пред малкия екран е най-прекият път към наднорменото тегло. Скорошни изследвания са доказали, че гледането на телевизия по два часа на ден носи сериозен риск от затлъстяване. Обяснението е просто. Когато си толкова време в състояние на покой, пулсът, кръвното налягане и метаболизмът се понижават. В резултат - изгарят се само 20-30 ккал на час.

Бързо хранене

Броят на хората, подвластни на този навик, непрекъснато се увеличава. Сигналът стига от стомаха до мозъка чак когато вече сте се нахранили. Това е и една от причините за преяждането. На сигнала „стомах - мозък” са необходими 15-20 минути. Учените предполагат, че бързото хранене е виновно за метаболитния синдром – високо кръвно налягане, затлъстяване, повишен холестерол и резистентност към инсулина.

Хапване на крак

Много често хората закусват и едновременно с това се занимават с нещо друго. Ако често се храните, работейки зад компютъра, карайки автомобила, гледайки телевизия или ходейки по магазините, това е още един път към наднорменото тегло. Вие просто не забелязвате, че се храните.

Емоционално хранене

То е свързано с употребяването на огромно количество храна, като съвсем погрешно смятаме, че то ще ни помогне да се справим с депресията, тревогата или самотата. Експертите са изчислили, че 75% от преяждането се дължат на емоциите, а не на глада. Към храната посягайте, когато това наистина ви е необходимо.

Липса на време за спорт

Длъжни сте да намерите пролука за физически занимания сред всекидневните си ангажименти. Ако се замислите, ще се убедите, че ви липсва желание, а не време. В противен случай ще продължавате да избягвате кантара.

Приятели с наднормено тегло

През 2007 г. беше публикувано изследване, което твърди, че затлъстяването може да бъде социално заразно. Проучването е било проведено сред 12 000 души в продължение на 32 години. Резултатите показали, че при хората, които имат приятели или роднини, страдащи от затлъстяване, рискът да се сблъскат със същия проблем е с 37-57% по-висок.

Недостатъчен сън

Недоспиването повишава нивото на хормона, който стимулира апетита, и снижава нивото на този, който го потиска. Изследване, проведено в Бристолския университет, Великобритания, показало, че сънят, по-краткотраен от осем часа, увеличава мазнините в тялото с 3% на час.

Отсъствие на информация за употребяваните продукти

Много хора консумират храни, без да имат представа за енергийното им и мастно съдържание. Това води до вредни навици и наднормено тегло, защото по този начин може да погълнете два пъти повече храна от необходимата ви за поддържане на теглото. 

Кредитни карти

Изследване, проведено от компанията Visa сред 100 000 сметки в ресторанти, показало, че хората, които плащат с кредитни карти, са оставили с 30% повече пари, отколкото тези, които плащат кеш. Изводите можете да си направите сами.

Прескачане на закуската

Експертите диетолози твърдят, че хората, които закусват пълноценно, са подложени на по-малък риск от затлъстяване. 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg