Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Уста и зъби

health.bg 2009-05-12
Уста и зъби : Уста и зъби - афти, жажда, дехидратация, слюнка, язва, лигавица

В устната кухина започва процесът на храносмилането, при който приетата груба храна в несмлян вид трябва да бъде много добре сдъвкана, раздробена на ситно и приведена в удобна за по-нататъшно преработване форма от останалите отдели на храносмилателната система.

Намиращите се в лигавицата на устната кухина слюнчени жлези произвеждат секрет или т.нар. слюнка богата на хормони, участващи в началното смилане на въглехидратите, съдържащата още антибактериални вещества (лизин) и други съставки.

Симптоми, които се проявяват в  устата и зъбите при някои заболявания:

- жажда и сухота в устата (ксеростомия) – Жаждата е израз на клетъчна дехидратация (намалено количество вода в клетките). Понякога постоянно пораждащата се жажда е свързана най-често със сериозни заболявания като захарен и безвкусен диабет, тежки диарии, висока температура и други. Сухотата в устната кухина се установява и при паротит (възпаление на околоушната жлеза), синдром на Сьогрен и други.

- повишено слюноотделяне (саливация) – Установява се при възпаление на устната лигавица, паркинсонизъм и други състояния, които са свързани с отделянето на големи количества слюнка.

- болка – Най-честата причина за болка в устната кухина е свързана с наличието на кариес, пулпит или периодонтален абсцес (гнойно възпаление) от страна на зъбите, както и при стоматит и гингивит (възпалителни процеси на устната лигавица и венците).

- загуба и промяна на вкуса – Тези състояния са свързани с разнообразни процеси като заболявания на носната кухина, епилепсия, психични състояния, болести на централната нервна система и други.

- кръвоизливи от устната кухина - Най-често са свързани с някои възпалителни процеси на венците при пародонтоза, липсата на витамин С в организма. Кръвоизливи могат да се получат и при заболявания на кръвоносната система от рода на левкемии, тромбоцитопении, хемофилия и други.

- лош дъх от устата (халитозис) – Много заболявания могат да причинят неприятен дъх от устната кухина като болести на гърлото, гнойни болести на белите дробове, стомашни заболявания (рак на томаха,гастрити,колити). Забелязва се и при някои видове кома - диабетна, чернодробна, уремична както и при пушачи и други.

- левкоплакия - Представлява задебелели белезникави петна на устната лигавица и се наблюдава при злокачествените пушачи, сифилис и други.

- тъмно оцветяване на лигавиците – Среща се при различните расови особености – при афроамериканците и ромите. Съпътства заболявания като Адисоновата болест (недостатъчно производство на хормони от надбъбречнита жлеза) и хемохроматозата (натрупване на излишно количество желязо в органите).

- афти и язви на лигавицата на устната кухина – Те са малки, но болезнени образувания на самата лигавица под формата на малки мехурчета, пукащи се след известно време и превръщащи се в ранички. Свързани са с наличието на стоматит (възпаление на лигавицата на устната кухина) от различен произход: инфекциозен, химичен, алергичен, при липса на витамини и с друг произход.

 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg