Здравето от А до Я - Затлъстяване
Около "шведската" маса - с едно наум
health.bg
12-11-2009
![]() Голямото разнообразие от различни ястия на трапезата „подвежда” мозъка по отношение на количеството храна и той сигнализира за по-малко от действително консумираното. Изучавайки „ефекта на шведската маса”, учени от университета в Минесота установили, че ако им се предложат много и различни ястия, хората изяждат 10% повече от обичайното. Експериментите доказват, че многобройните блюда създават оптическа илюзия, при която човек остава с впечатление, че общото количество поета храна е по-малко. Невъзможността мозъкът да оцени правилно колко храна човек изяжда наведнъж се свързва пряко с епидемията от затлъстяване, обхванала развитите страни. Изследователите подчертават, че здравият човек не трябва да ограничава разнообразието в храната си, а само винаги да има едно наум – очите могат да го подведат. Според учените, разнообразието подтиква хората неволно и неусетно да си слагат в чинията повече храна. И като се има предвид, че обикновено всеки изяжда каквото си е сложил, откритието за грешните преценки на мозъка може да е полезно за мнозина. Експертите проверили своите изводи с помощта на 150 студенти-доброволци. На всички била показана стандартна порция от едноцветни сладкиши. Когато трябвало да си направят същата порция, но от разноцветни лакомства, те слагали в чинията средно с 10% по-голямо количество. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |