Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Хормонът на любовта отключва и ревността

health.bg 2009-11-16
Психично здраве : Хормонът на любовта отключва и ревността - здраве, емоции, хормони, аутизъм, алтруизъл,

Окситоцинът, известен и като „хормон на любовта”, се свързва с доверието, щедростта, играе роля при раждането и се отделя при оргазъм, но израелски учени са открили, че оказва влияние и върху ревността.

Учените смятат, че хормонът участва във всички социални взаимоотношения – когато емоцията е позитивна, окситоцинът подпомага поведението, а когато са негативни – повишава отрицателните чувства.

В проучването, публикувано в Biological Psychiatry, са участвали 56 души, които е трябвало да вдишат изкуствено създадена версия на окситоцина или плацебо.

Доброволците са участвали в специално създадена игра, която трябва да предизвика чувство на завист и ревност. Тези, които приели хормона, обявили по-високи нива на негативните чувства в сравнение с останалите.

Учените установили още, че окситоцинът прави хората по-алтруистично настроени.

Според тях хормонът може да се използва за лечение на някои болести като аутизъм и др., но нежеланите странични ефекти върху поведението трябва внимателно да бъдат изследвани, преди да се продължат експериментите.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg