Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Хляб за диабетици ще подобри контрола на болестта у нас

Татяна Вълкова 2010-05-13
Диабет : Хляб за диабетици ще подобри контрола на болестта у нас - здраве, Нилана, диабет, контрол, проф. Стефка Петрова, доц. Калинка Коприварова, доц. Ивон Даскалова, доц. Светослав Ханджиев

Очаква се скоро на пазара да се появи български хляб за диабетици и за хора с наднормено тегло. Продуктът се разработва от фирма „Нилана”, съвместно с австрийска компания „Пфанел” и екип от изявени диетолози и ендокринолози.

В България приблизително 500 хиляди души са с диабет или са потенциално застрашени да развият заболяването през следващите години. 40% от тях обаче не са диагностицирани. От оставащите 300 хиляди болни 70 на сто са на възраст над 50  години, а около 90 хил. са децата и хората под 50 години.

Тъй като диабетът не се лекува, от изключителна важност е заболяването да се държи под контрол. Освен медикаментите и физическата активност, от значение е и хранителният режим.

Оказва се, че белият хляб е сред храните, които диабетиците трябва да избягват, тъй като повишава бързо нивото на кръвната им захар.

Според специалистите появата на новия хляб ще им позволи да се хранят нормално, както и да осъществяват добър контрол над диабета.

Проведеното изследване на продукта показва обещаващи резултати. Тестовете са извършени в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към  УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, като проучването е обхванало 38 души – 22 с диабет и 16 в преддиабетно състояние. Болните са получили еднократно като сутрешна закуска 75 грама хляб заедно с чай, при което е извършена дегустационна и метаболитна оценка на хляба.

Приемът на продукта не е бил съпроводен от нежелани ефекти.
На участниците са проследени метаболитните кръвни показатели преди консумацията на хляба, както и на 60-ата и на 120-ата мин. след нея. Анализът на тези предварителни данни е показал, че на втория час от приема кръвната захар на пациентите не се повишава значимо, спрямо нейното изходно ниво на гладно.

В почти всички европейски страни има такъв хляб, който е тестван и сертифициран от медицински специалисти. Българският вече е лицензиран от германския институт „Биотаск” като храна за диабетици в съответствие с Наредбата за диетични храни в Германия. Одобрен е за производство в няколко страни в Европейския съюз.

„Нуждата от такъв хляб е свързана с нарастващия брой на хората с диабет в страната. В момента на пазара няма специално създаден за диабетиците хляб, който да е тестван от медицински екип. Болните срещат трудности при избора на продукти, подходящи за диетата им. Този хляб ще е първият, който е изцяло съобразен със спецификите на хранителен режим на хората с диабет и метаболитни заболявания”, казаха за health.bg от фирма „Нилана”.

Новият хляб ще се разпространява в цялата страна, като производителите обещават цената да бъде достъпна за потребителите и да е максимално съобразена с техните възможности.

Специалистите, който разработват продукта, са проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика, доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и диабет, доц. Ивон Даскалова, ръководител на Клиниката по ендокринология към Военномедицинската академия и председател на Българска диабетна асоциация, доц. Даниела Попова, ръководител на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и член на ръководството на БДА, доц. Светослав Ханджиев – член на Европейската академия на науките по хранене.

От 14 до 16 май в курорта Слънчев ден ще се проведе Петият международен конгрес на Българската диабетна асоциация. Тогава ще бъдат дадени повече подробности около разработването и проведеното изследване на хляба за диабетици.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg