Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Лечебната сила на пробиотиците

health.bg 27-05-2010
Гастроентерология : Лечебната сила на пробиотиците  - черва, флора, алергия, хрема, настинка, грип, бактерии, пробиотици, запек, констипация, лош дъх,
Изследванията показват, че ползата от пробиотиците далеч не се ограничава само с благотворно действие върху червата.

Повечето хора са осведомени от рекламите за добрите бактерии /пробиотиците/, които се размножават в стомаха.  

Около 2 милиона души ги консумират под формата на напитки, кисели млека, на прахчета или на капсули.

Новите изследвания показват, че пробиотиците влияят благотворно не само на стомашно-чревния тракт, но също допринасят и за лечението на редица заболявания - от диабет тип 1 до фибромиалгия.

Интерес предизвикват и предварителните резултати от проучвания, според които пробиотиците допринасят и за отслабването.

Учените разработват специални пробиотици за предпазване от кариеси, пробиотични таблетки за болно гърло, пробиотик спрей за нос и дори дезодоранти с пробиотици, които унищожават бактериите, причиняващи лоша миризма.

Те работят по създаването на ваксина с пробиотици срещу възпалителни процеси и на домакински препарати за почистване.

В новата си книга „Добрите бактерии в стомаха” (Good Gut Bugs) специалистът по хранене Катрин Марсдън излага последните новости, свързани с лечебната сила на пробиотиците и насочва читателите как да ги използват.  

Какво представляват чревните бактерии?
 
Количеството на бактериите, които съществуват в организма – главно в червата, варира.

Това са паразити, които при нормални условия са безвредни. Някои от тях са полезни, но други са потенциално опасни.

Например Clostridium difficile или причиняващата язва helicobacter pylori могат да  съществуват в организма без да нанасят вреда, но могат и да причинят сериозни заболявания, ако се размножат вследствие на нарушена чревна среда.

Добрите бактерии, понякога наричани „дружелюбна флора”, подобряват баланса на чревната флора, като лишават от храна опасните микроорганизми и спират техния растеж. 

Те подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Също така подобряват перисталтиката и отделят вещества, които възстановяват тъканите.

Освен това подпомагат производството на В-витамините – жизнено необходими за нормалното функциониране на нервната система. За съжаление естествените нива на пробиотици в организма се разстройват лесно от някои фактори, като лошо хранене, стрес, алкохол, хормонални отклонения, цигари, операции и лекарства.

Когато се наруши критичният баланс на добрите бактерии, лошите незабавно се възползват от възможността да вземат превес.

Ако имате проблем с телесната миризма, страдате от подут корем и газове или гъбични инфекции, вероятно лошите бактерии са влезли в действие.

Как могат да ни разболеят лошите бактерии?
Изследванията показват, че много популярни заболявания се свързват с тях. Ето как:

Лош дъх

Повечето телесни миризми, като например лошия дъх, се причиняват от лошите бактерии.

Лошият дъх може да бъде причинен от развалени зъби, възпалени венци, нарушено храносмилане, причиняващата язва бактерия helicobacter pylori или друго заболяване.

Но най-големият проблем е, че бактериите в устата се хранят от постоянно постъпващата храна в нея.

Решение: Поддържайте добра хигиена на зъбите и яжте ферментирали млечни продукти като кисело мляко, за да увеличите добрите бактерии.

Приемайте редовно добавки от пробиотици. Те намаляват риска от разваляне на зъбите в детска възраст, което означава по-малко кариеси в по-късен етап, афти и други инфекции в устата.

Запек

Ленивите черва често са резултат от недостатъчно количество добри чревни бактерии и прекалено много лоши.

Решение: Подобрете начина си на хранене. Повечето хора не поемат достатъчно фибри. За доброто състояние на дебелото черво не разчитайте само на зърнените храни.
 
Пийте вода, сокове и чай, яжте супи – една от причините за запека е недостатъчното приемане на течности.

Приемайте кисело мляко и айрян, или добавки от пробиотици, докато разрешите проблема с констипацията. След време на всеки няколко месеца изпълнявайте тази диета в продължение на 4 седмици.

Aлергии

Вече е установена връзката между лошите чревни бактерии и алергиите. Учените смятат, че пробиотиците  облекчават страдащите от астма и алергии, като спират възпалителните процеси в червата.

Решение: Изпивайте всеки ден по една пробиотична напитка. Доказано е, че хората, които употребяват кисело мляко, имат по-добър имунитет към полените.

Взимайте добавки от пробиотици за облекчаване на респираторните алергии като астма и екзема. Имайте предвид, че добавките започват да действат след 12-16 седмици.

Настина и грип

Пробиотиците могат да засилят имунната система. Изследванията показват, че хората, които приемат пробиотици – чрез храна или добавки, страдат по-рядко от настинки и грип. 

Пробиотиците укрепват имунната система и засилват съпротивата срещу инфекциите,  като произвеждат антитела.

Решение: За профилактика, особено през зимата, пийте всекидневно в продължение на 3 месеца мултивитамини и някаква добавка от пробиотик. Според учените, така ще намалите броя и продължителността на настинките, а техните симптоми ще бъдат по-леки.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg