Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Пробиотиците помагат при прием на антибиотици

Галина Спасова 24-01-2013
Гастроентерология : Пробиотиците помагат при прием на антибиотици - здраве, лакто 4, пробиотици, черва, стомах, флора, антибиотик,
Интервю с д-р Марин Мухтаров, гастроентеролог в МБАЛ Кърджали.

Д-р Мухтаров, антибиотиците, едно от големите открития на миналия век, с годините се превърнаха и в предизвикателство за медицината, включително и за вашата специалност.
Антибиотиците са чудесни лекарства, на тях много хора дължат живота си. Разбира се, антибиотиците освен добрите си качества имат и тъмна страна и невинаги тяхното приложение води единствено до добри резултати. Като всяко лекарство те имат и доста странични ефекти. И тъй като антибиотиците са насочени срещу живи организми, както личи от името им, те унищожават както вредните, така и нужните бактерии. В цялото тяло на човека има бактерии, всички повърхности са покрити с бактерии, те са навсякъде около нас.

Големи колонии от бактерии виреят и в чревния ни тракт. И те са като в екшън, в две големи групи - на добрите и на лошите. Антибиотиците обаче, особено широкоспектърните, унищожават не само лошите, но и добрите бактерии, които имат отношение към здравето на човека. Така при определени обстоятелства при приложение на антибиотиците съотношението между бактериите в нормалната ни чревна флора може да се промени, да се унищожат добрите или пък да се разрастват прекалено колонии, чието място не е там. Те могат да предизвикат сериозни проблеми, включително и застрашаващи живота. Разбира се, това са редки състояния, но трябва да се имат предвид.

Най-често срещаните странични действия, които трябва да бъдат туширани?
Сред най-честите странични ефекти на тези лекарства, особено при по-продължително приложение, е предизвикването на т.нар. асоциирана с приложение на антибиотици диария. Всеки трети или четвърти човек, който приема антибиотик, може да получи такава диария.

Това зависи ли от общото състояние на организма, от честотата на приемане на антибиотици?
Може и да няма връзка с общото състояние. Възможно е един, общо взето, здрав млад човек, който има, да речем, ангина или абсцес на зъб, но по принцип е в добро общо състояние и няма придружаващи заболявания, да получи такава диария от прием на антибиотик. Тя най-често не е тежка и се изявява към края на курса, към петия-шестия ден или пък няколко дни след прекратяването на лечението и в повечето случаи преминава от само себе си. Но има и пациенти, при които продължава и може да наруши сериозно общото им състояние, ежедневния им комфорт.

По какъв механизъм става това?
Основната причина е, че като ги няма добрите бактерии, които да поддържат равновесието в червото, разрастват се лошите, които започват да преработват хранителните вещества, като отделят други, токсични вещества. Те дразнят червото, засилват чревната перисталтика и това води до възникване на диария, до нарушаване на целия храносмилателен процес, защото добрите бактерии имат отношение и към процеса на храносмилането. Веществата, които отделят от метаболизма си, имат отношение въобще към храносмилателния процес. Миналата година в издание на Американската медицинска асоциация бе публикувано много голямо проучване, включващо 12 хиляди души.

То установява, че при 42 на сто от хората, които са приемали пробиотици едновременно с антибиотиците, има по-малка вероятност да се развие диария, отколкото при тези, които са приемали антибиотик и плацебо. Има данни и доказателства, че ако едновременно с антибиотика назначим пробиотик, това ще предпази от възникване на диария. Проблемът винаги е съществувал, спомняме си, че преди години заедно с антибиотиците задължително се назначаваха някакви витамини, кисело мляко. Днес има доказателства каква работа са вършели. Сега има и синтетични пробиотици и продукти, които биха могли едновременно да се назначават с антибиотиците, така че човек да се предпази от възникването на този чест страничен ефект от приложението им.

Какво сочи практиката, откакто се използват синтетичните пробиотици?
Все още няма твърди доказателства, но практиката сочи, че от пробиотиците наистина има полза и чисто субективно хората са доволни от приема на тези медикаменти. Много важно е да са качествено направени, да съдържат наистина живи организми. Второ, технологично производителят да е осигурил среда, в която те да пазят жизнеспособността си. Едно от условията например за някои от пробиотиците, сред които е и „Лакто4“, е да се съхраняват на хладно. Трябва да четем какво е посочил производителят в листовката. Освен това, за да вършат работа, като количество микроорганизмите трябва да бъдат достатъчно, за да могат да създадат собствена колония вътре в червото.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg