Здравето от А до Я - Гастроентерология
Стомахът е чувствителен през пролетта
Галина Спасова
13-03-2013
Интервю с д-р Тотка Найденова, началник на Отделението по гастроентерология в МБАЛ “Св. Иван Рилски“, Стара Загора.Д-р Найденова, свързваме настъпването на пролетта с обща умора, но защо и храносмилането нерядко се обърква? Тази храна ферментира по-силно, отделят се повече газове и затова се налага да се приемат някои медикаменти. На пациентите си, специално на тези, които страдат от диспепсия, в пролетно-летния период препоръчвам билковия препарат „Комфортекс”, два пъти по 2 капсули след хранене, с много вода. Оплакванията се облекчават, пациентите се чувстват по-добре, изчезва усещането за подуване на корема. Нерядко предписвам съчетание и с пробиотик като „Лакто4” например, както и други медикаменти. Аз предпочитам комбинацията от лекарствени продукти, защото всеки действа по различен начин – един на стомаха, друг обира газовете, трети подобрява чревната флора. Има резултат, но винаги лечението трябва да бъде с оптимална продължителност. Доколко емоционалното състояние се „отпечатва“ и върху стомашния комфорт – казваме „сви ме стомахът от притеснение“. Освен че се командва от централната и вегетативната нервна система, храносмилателният тракт е зависим и от т.нар. чревна нервна система. Така че стресът и емоционалното напрежение оказват влияние точно върху нея. А когато се промени перисталтиката (забавяне или ускоряване), тогава има проблеми със смилането на храната. Тя се задържа в червата, създават се условия и риск за ферментация на тази храна, при което се отделят газове. Затова човек получава подуване на корема, куркане на червата, чувство за „балонираност”, невъзможност за отделяне на събралите се газове. Кои други фактори допринасят за по-голяма чувствителност на стомаха и червата? С какви съвети си тръгват от кабинета ви пациентите със стомашен дискомфорт, освен предписаните медикаменти? Трябва да се пие много вода - от нея по-добър антиоксидант няма. От 30 до 50 милилитра вода на килограм тегло. Може да е и минерална, но да се редуват различни видове. Стомашният дискомфорт се усеща обикновено след хранене и най-вече в следобедните часове. Особено това се отнася за хората, които не закусват сутрин. А според моите впечатления масово сутрин се пие едно кафе и не се закусва. Най-често така постъпват хората, които се занимават с умствен труд. През пролетта се шири и манията по диети за отслабване - зеленчукови, плодови... бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |