Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Камъни в жлъчката

health.bg 08-03-2013
Гастроентерология : Камъни в жлъчката  - здраве, жлъчка, камъни, черен дроб, холестерол,
Образуването на камъни в жлъчката започва с жлъчката - течност, съставена предимно от вода, жлъчни соли, лецитин и холестерол, произвеждана в черния дроб за храносмилане на мазнините.

Голямата част от нея се съхранява в жлъчния мехур, около 10 сантиметрова торбичка, която стои под черния дроб, докато не се появи необходимост от смилане и усвояване на мазнините в тънкото черва.

Естрогенът кара черния дроб да метаболизира по-голямо количество холестерол. Ако е налице дисбаланс между нивата на холестерола и жлъчните соли, се формират кристали, които се превръщат в камъни с различна големина.

В няколко случаи камъните в жлъчката не показват никакви симптоми и са без риск. Ако симптоматичните камъни не се лекуват, може да предизвикат възпаление на жлъчния мехур, запушване на жлъчните пътища, което може да възпрепятства усвояването на мазнините. В по-тежките случаи може да се стигне дори до рак на жлъчния мехур.

Ако изпитвате силна болка в горната част на корема, която се увеличава бързо и трае няколко часа, болки в гърба между плешките, гадене или повръщане, подуване на корема, нетърпимост към мазни храни, оригване и газове, трябва да се отидете на лекар, който да определи дали нямате камъни в жлъчката.

По-малките камъни се лекуват медикаментозно, докато по-големите трябва да бъдат извадени оперативно. Добрата новина е, че някои промени в ежедневието може да намалят риска от образуването им.

Намалете консумацията на мазни храни, контролирайте теглото си, хранете се правилно. Диабетът и приемът на орални контрацептиви също са рисков фактор за камъни в жлъчката.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg