Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Не подценявайте силата на пробиотиците

Д-р Илиева 04-03-2013
Гастроентерология : Не подценявайте силата на пробиотиците  - здраве, лакто 4, пробиотик, бактерии, чревна флора, антибиотик,
Защо пробиотичните препарати са хит в медицинската практика в цял свят през последните 10-15 години, какъв е реалният ефект от приложението им?

Обърнахме се с този въпрос към д-р Ася Илиева, общопрактикуващ лекар в София, която има собствен продължителен опит с различни пробиотични продукти.

В моята практика препоръчвам приемане на пробиотици както при здрави деца, така и при новородени и кърмачета със силни колики или стомашно-чревни проблеми, които не се дължат на някакви заболявания. Примерно, особено през първата година, бебетата имат физиологични проблеми – освен коликите включването на нови храни също предизвиква смущения в храносмилателния тракт. Защо става така? Всяка нова храна може да наруши нормалната чревна флора, защото представлява първа среща на детето с нови алергени. Нарушава се и балансът между т.нар. „добри” и „лоши” бактерии в храносмилателния тракт – резултатът е смущения в перисталтиката, синдром на раздразненото черво, засилване на коликите, диарични изхождания, нарушения в дефекацията.

Така че до края на първата година проблемът може да е физиологичен – това означава, че няма заболяване. Коликите са физиологични до третия месец, когато се дължат на адаптация на храносмилателния тракт към новия начин на живот и към храненето. По-нататък причината обикновено е въвеждането на нова храна, но може да се дължат и на здравословен проблем. Понеже основната част от имунитета в кърмаческата възраст се изработва в храносмилателния тракт, почти винаги при каквото и да е заболяване малките деца реагират и със стомашно-чревно неразположение. Било то засилване на перисталтиката, било с диаричен синдром или със запек (това е характерно особено при въвеждането на зеленчукови пюрета с картофи, с ориз). При всички тези случаи въвеждаме пробиотик.

У нас практиката заедно с антибиотика да се предписва и пробиотик все още не е повсеместно възприета за разлика от други страни, където това се прави от доста години. Ние освен това все още даваме пробиотик, когато има стомашно-чревен проблем. При запек обикновено се предписват лаксативни препарати, но би трябвало заедно с тях да се приема и пробиотик. Защото всъщност причината за запека е неправилното хранене, неправилният начин на живот, липсата на движение. Това са предпоставките да се създаде хроничен проблем.

Установено е, че по-продължително приемане на пробиотик води до понижаване на лошия холестерол, подобрява състоянието при стрес и напрежение. Така че пробиотици могат да се приемат и от здрави хора, които нямат оплаквания. Аз харесвам „Лакто4” на първо място, тъй като гарантирано съдържа живи пробиотични бактерии и е в капсулна форма. Срокът за използването му (като се държи винаги в хладилник!) е по-дълъг. Препаратът няма течна форма и при бебетата, за които е съвсем подходящ, капсулата трябва да се отвори и да се разтвори в течност. Но пък, от друга страна, като се купи една опаковка, тя може да се използва от цялото семейство, защото „Лакто4” е добър за всички възрасти.

Добре е пробиотиците да бъдат съчетани с пребиотик – това са олигозахариди, които не търпят химична преработка. Те преминават през храносмилателния тракт и служат като хранителна среда за пробиотичните молекули. Това съчетаване е особено полезно при проблеми като запек, синдром на раздразненото черво, защото пребиотиците са баластни вещества, които подобряват перисталтиката. Установих в моята практика, че използването на адаптирано мляко с пробиотик и пребиотик не бива да изключва и даването отделно на пробиотик.

Препоръчвам пробиотик да се дава всекидневно на бебетата до 3 месеца. А в по-късния период - при въвеждането на всяка нова храна. Ако през това време детето има някакъв здравословен проблем, независимо дали се налага симптоматично или антибиотично лечение, при всички случаи задължително давам пробиотик. Смята се, че до 3-годишна възраст имунната система на децата е несъвършена и трябва да бъде подпомогната по някакъв начин. Това е световната тенденция.

При по-големите – ако има остри заболявания, с температура, ако се налага прием на сулфонамиди, антибиотици, ако има стомашно-чревен дискомфорт, изразен с диария, повръщане, запек – би трябвало задължително да се даде пробиотик.
 

Наистина няма нищо по-добро от профилактиката. Част от нея са хранителните добавки, пробиотиците, витамините. Но тук ние масово нямаме нагласа за профилактика. Чакаме да се разболеем и тогава искаме, ако може, бързо да се излекуваме с хапчета, антибиотикът да е дори без витамин... Търсим и чакаме бърз ефект и не се замисляме какво става със собствения ни организъм след лечението. Често се срещам например с родители, които очакват още с първата доза антибиотик детето да е излекувано.

----------------------------------------

За контакт с д-р Илиева:
0888 418 942



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg