Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

„Зимен” запек

health.bg 18-12-2012
Гастроентерология : „Зимен” запек - здраве, запек, фрутилакс, лаксатив,
Сви студ, а с него кой знае защо се обажда и един проблем със стомаха – постоянният запек, тровещ живота ни не само в преносния, но и в съвсем прекия смисъл на думата.

Мнозина страдащи от запек обаче продължително време може да нямат никакви неприятни усещания и затова просто не му обръщат внимание. А той на практика е синоним на самоотравяне на организма със собствените му отпадни вещества.

При нередовна дефекация гнилостните процеси се засилват и допринасят за по-бързо и непредвидимо с последствията си увреждане на лигавицата на дебелото черво. Тъй като нейното състояние е свързано с добрия баланс на чревната микрофлора, запекът води до развитие и на дисбактериоза. Нерядко именно запекът е причина за иначе необяснимо главоболие, отпадналост, нездрав цвят на лицето, сънливост, безапетитие.

Защо неприятният проблем се явява точно когато се настройваме за хубави дни у дома, с приятели, на ваканция? И когато в мразовитото време ни се иска повече мазничко, повече сладичко, а и сега е моментът да се поизлежаваме на воля? Във въпроса се крие и част от отговора. През зимата се движим значително по-малко (честно казано, за българите поначало движението не е втора природа), приемаме по-ограничено количество течности, предимно кафе и чай, наблягаме на месото и висококалорийните храни. Разбира се, като основна причина за „зимния” запек се смята недостигът на целулоза поради намалената консумация на зеленчуци и плодове.

Целулозата е особено важна, защото, преминавайки през дебелото черво, поема вода и увеличава обема на чревното съдържимо. Това пък предизвиква редовно изхождане. Освен това целулозата има ценната способност активно да поглъща различни вредни вещества, чието изхвърляне от организма бива улеснено.

Кои продукти да предпочитаме при запек?

Преди всичко - натуралните. На растителна целулоза са богати морковите, репичките, цвеклото, патладжаните, доматите. Тиквата е незаменимо и безотказно средство при хроничен запек. През зимата в помощ срещу нередовния стомах в менюто трябва да са включени киселото зеле, киселите краставички. Най-достъпни през този сезон са сушените плодове, а слабителното действие на смокините и сините сливи е доказано. Гастроентерологът ще ви препоръча и подходящ препарат на натурална основа – обикновено това са комбинирани плодови и билкови екстракти, които имат не само мек, непредизвикващ колики ефект, но и са съвършено безвредни и подходящи за всички възрасти.

От кои храни трябва да се въздържаме при склонност към запек?

По принцип няма такива, които могат да бъдат обявени категорично за вредни. Особено ако в менюто винаги има и доставящи целулоза храни. Смята се обаче, че съдържанието на танин може да забави нормалното изпразване на червата. Танин има основно в силния черен чай, в какаото, в червените вина. Препоръчва се и по-умерена консумация на тестени храни, макарони, спагети. Отказът от полуфабрикати би бил перфектният избор.

Какви сокове да си приготвим при „затегнат” стомах?

Всички пресни зеленчукови и плодови сокове стимулират работата на червата и е желателно да се пият всекидневно половин-един час преди хранене. Ако има и малки смлени парчета от плодовете – още по-добре. Но условието сокът от сливи, кайсии, праскови, моркови, домати, цвекло, целина и др. да е прясно изцеден не бива да се подценява. Съхранението в хладилник не бива да е по-продължително от час. Като цяло при запек е необходимо да се приемат голямо количество течности - 1,5-2 л дневно, ако няма противопоказания, свързани с болести на сърцето и бъбреците например.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg