Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Закаляването започва веднага след раждането

Галина Спасова 15-10-2010
Детското здраве  : Закаляването започва веднага след раждането - деца, детско здраве, настинка, грип, Ен-Ти-Тус, Екофарм, ваксина, кашлица
Интервю с д-р Татяна Ралчева, педиатър в XV ДКЦ – София.


 Д-р Ралчева, инфекциите на горните дихателни пътища при децата рязко се увеличават през есента, а майките се опасяват предимно от простуда.
Няма болест „простуда”. Тя може само да благоприятства в известна степен заболяване. Постоянно живеещите в организма вируси и бактерии се активизират, когато тялото се чувства некомфортно, при сериозно преохлаждане например.

Рязката промяна на времето винаги води до повишена заболеваемост. Освен това през есента децата се събират в детските градини и в училище – основен фактор за инфекциите си остава контактът в колектив. В училище вече имунитетът е укрепнал. За разлика от другите системи в организма, които се оформят към края на първата година, имунната система се развива чак до 7-годишна възраст. Затова и дотогава децата боледуват повече.

Как да бъдат предпазени малките от сезонната инвазия на респираторните заболявания?
Противодействието не започва, когато се зададат инфекциите. Не започва и от лятото,  а от самото раждане. Подходящата температура за гледане на бебето е между 18 и 22 градуса. Редовното извеждане навън, независимо от сезона и времето, е задължително.

Шапка се слага при минусови температури, или при силен, студен вятър. Иначе шапките, дебелите шалове не са подходящи, само запарват – децата затова и най-често не ги искат. Но закаляването започва веднага след раждането.

Колкото са по-малки децата, толкова по-лесно се прегряват заради неразвитата терморегулация. Претопляне и изнежването снижават защитните сили.

Как да постъпят родителите при първи симптоми?
Обикновено в началото има висока температура, хрема, кашлица. Ако навреме се овладее, за 3-4 дни отзвучава. Най-честите усложнения са отити и бронхити. Бих посъветвала да се отиде на преглед веднага. Защото лечението в самото начало може да предотврати разпространението на инфекцията, както и появата на бактериална инфекция. 

Родителите трябва да знаят – 90% от инфекциите са вирусни, т.е., ако се започне навреме лечение, то овладява болката, кашлицата, не се стига до силните лекарства. Но ако се забавим, вирусната инфекция снижава защитните сили на организма и проправя пътя на бактериите. И затова след третия ден нещата се усложняват - температурата се повишава, кашлицата се задълбочава, могат да се появят налепи или инфекцията да слезе към белия дроб.

Майките се плашат най-много от кашлицата...
И с основание. Често ми се обаждат – детето кашля, какъв сироп да му дам?  За да кажа, трябва да го преслушам – кашлицата може да е от стичащ се секрет към гърлото,  а може да е и в белия дроб. Но се установява само с преглед. Може да е само ринофарингит, на алергична основа, бронхит или пневмония.

Съветвам, ако кашлицата е в самото начало, не е тежка и не може веднага да се отиде при лекар, по-добре да се вземе билков сироп. Той може да улесни отхрачването, но в същото време не е силно отхрачващ. Защото ако няма проблем в белия дроб и се даде силен сироп, кашлицата ще се задълбочи. Обратно –  от потискащ сироп, ако има секрет, белият дроб ще се задръсти, ще се прибавят бактериите и инфекцията ще се усложни.

Затова най-добре е да започнем с билкови сиропи – аз имам много добри впечатления например от  Ен-Ти-Тус, който е от 7 билки. Ако кашлицата продължава, трябва да се отиде на лекар.

Често ми се е случвало майки да дават на своя глава антибиотик при температура или кашлица. Антибиотикът не сваля температурата! Той действа само ако има бактериална инфекция.

Колко често е „нормално” да боледуват децата?
Лекарят преценява дали детето боледува много. Кърмачето например, особено естествено хранено, не бива да боледува. До 2-3 години също рядко се разболяват децата. Болестите започват с тръгването на детска градина, защото контактът там е интензивен. А и нерядко родители водят децата си на градина леко болни...

Но не съветвам малките да не ходят на детска градина, защото ще се срещнат с инфекциите, като тръгнат на училище. При всяка инфекция се изгражда известен имунитет, стига да не следват една след друга.

Как оценявате ползата от въведените нови ваксини през пролетта?
Те са много скъпи, но държавата предприе тази стъпка, защото ваксината е мощно средство срещу пневмококовите инфекции. А ваксината срещу хемофилус инфлуенце предотвратява опасността от инфекции, които могат да доведат и до менингит.

Ротавирусната ваксина не се поема от касата, но трябва да се знае, че децата до една година се справят много трудно с такава инфекция и всички се хоспитализират. А 50% от заболелите до две години се налага да се приемат в болница.

Съветвам задължително да се слагат ваксините от имунизационния календар. Няма толкова голямо постижение в медицината като ваксините.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg