Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Кашлицата – болест или симптом?

health.bg 17-02-2011
Белодробни проблеми : Кашлицата – болест или симптом? - сироп, кашлица, секрет, Ен-ти-тус, Екофарм,
Една от най-честите причини за консултация при лекар, особено при децата, е кашлицата. Сама по себе си тя не е заболяване, а симптом, който може да бъде израз на различни остри и хронични болести и състояния.

Но човек кашля и инцидентно, напр. при задавяне, неправилно гълтане, дишане в замърсена с дим и прах среда. Кашлицата е един рефлекторен акт, чрез който организмът се опитва да очисти дихателните пътища от попаднали чужди частици или микроорганизми.

Причините
Най-общо една кашлица може да бъде предизвикана от две големи групи причини – белодробни и извънбелодробни. Друго разделение на кашлицата е според това дали тя е следствие на възпалително, или на невъзпалително заболяване. Важното е при всяка кашлица да се установи причината, за да се предприеме правилно лечение.

В сезона на вирусните инфекции кашлянето е обичайна картина. Малките деца кашлят дори и при невинна хрема, защото секретите от носа им се стичат по задната стена на гърлото и предизвикват съответния рефлекс.

Възпаленията на гърлото също предизвикват суха дрезгава и непредуктивна кашлица. Грипът и другите респираторни вируси обикновено предизвикват кашлица, която е съчетана с температура, обща отпадналост, хрема. Ако първоначалната вирусна инфекция се усложни с бронхит или пневмония, кашлицата се засилва и задълбочава, започва отделяне на зеленикави секрети, които говорят за развитие на бактерии, общото състояние се влошава.

Как да помогнем
При децата е важно родителите им да ги наблюдават внимателно. Трябва да отчитат дали кашлицата е силна, постоянна, спастична и дали причинява задух, или е просто едно подкашляне. Общото състояние на детето също е важно – храни ли се, енергично ли е, има ли висока температура. Ако едно малко дете кашля постоянно и има задух или пък температурата му е над 38,5 градуса, трябва бързо да бъде прегледано от лекар. Но при запазено общо състояние, субфебрилна температура (до 37,5 – 37,9 градуса) и лека кашлица прегледът може да бъде в планов порядък. В такъв случай родителите могат да помогнат в началото със симптоматични средства. Те са много важни, защото малките деца трудно откашлят жилавите секрети и могат да повръщат от кашличните пристъпи. Затова се дава подходящ сироп за кашлица, въздухът в стаята се овлажнява, детето трябва да приема повече течности.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg