Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Дула – първа помощница на новия живот

Кристина Пешина 28-04-2011
Бременност и раждане   : Дула – първа помощница на новия живот - здраве, бременност, раждане, бебе,


Дулите се специализират в две категории – по време на самото раждане (birth doula) и такива, които помагат на жената след това (postpartum doula). Бъдещата майка, която реши да прибегне до услугите на помощницата, е добре да се срещне с нея преди това. Да я запознае със страховете си, притесненията, очакванията си. По време на раждането освен емоционална, дулата извършва и физическа подкрепа.

Справяне с болката с немедикаментозни методи като масажи, топли и студени компреси, техники на дишане, акупресура, ароматерапия. Компресите се слагат на кръста, където има много нервни окончания и така се облекчава болката. Могат да се поставят и в долната част на корема, на раменете, а ако е студен може на лицето. Всичко зависи от фазата и от това как се чувства самата жена. Масажът на гърба, кръста, ръцете или краката също е много ефективен.

Помощничката дава информация на майката за всичко, което предстои. Помага й в комуникацията с докторите, но не взима решение вместо нея. Освен благоприятното влияние по време на раждането, изследвания показват, че жени, ползвали услугите на дула, страдат по-малко от следродилна депресия. По-лесно изграждат връзката с бебето. Оценяват преживяването доста по-позитивно.

Страхът от естественото раждане кара жените масово да прибягват до операционния метод като алтернатива. У нас статистиката сочи, че процентът е около 30. „Секциото е сериозна операция и е добре да се прибягва само в животозастрашаващи ситуации. А сега до голяма степен е презастраховане. По този начин лекарите губят квалификацията си да водят нормални раждания.”, твърди Олга Дукат. В страна като Щатите се препоръчват усилено услугите на дулата като противовес на големия процент раждания чрез секцио.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg