Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Позата по време на сън може да ни разболее

health.bg 18-05-2011
Сънят : Позата по време на сън може да ни разболее  - здраве, сън, поза, болки, гръбнак,
Една трета ог живота на човек минава в спане. Известно е, че сънят е здравословен, но много хора не знаят, че освен количеството и качеството на съня е важна и позата, в която спим.

Около 90% от хората спят всяка нощ в една и съща поза и се оказва, че тя оказва голямо влияние върху здравето. Специалистите обясняват предимствата и негативите на различните пози:

НА ЕДНА СТРАНА

Добра при: Киселинен рефлукс
Минус: Бръчки


Мнението на експертите: Тази поза понякога намалява киселинния рефлукс и лошото храносмилане. Тези състояния се причиняват от връщането на стомашните киселини към езофагуса /тръбата, по която храната се придвижва от устата към стомаха/.

Проникването на киселината в езофагуса заради слаба връзка между него и стомаха предизвиква пареща болка. При такова страдание е добре да се спи на лявата страна.
 
Американски лекари са открили, че проникналата в езофагуса киселина се оттича по-бавно, когато се спи на дясната страна отколкото на лявата. По тази причина хората, които спят на лявата си страна страдат по-малко от тези симптоми. Причините за това явление все още не са изяснени.

От друга страна, спането на една страна задълбочава бръчките поради по-голямото притискане върху възглавницата на назо-лабиалните гънки от основата на носа до ъглите на устата. Те стават по-дълбоки от страната, на която се спи.

Препоръки: Ако спането наляво не помага при парене и повдигане, повдигнете леко леглото, така че горната част на тялото ви да е по-високо от стомаха. Така ще намалите рефлукса по време на сън, защото гравитацията няма да позволява на киселините да се надигат.
 
Що се отнася до бръчките, някои дерматолози препоръчват да се спи на копринена възглавница, защото коприната е по-мека и притиска лицето по-малко.

ПО ГРЪБ

Добра при: Aртрит
Лоша при: Aстма, хъркане, апнея, за сърцето


Мнението на експертите: Според физиотерапевтите, спането по гръб е полезно за хората, които страдат от артрит и болки в ставите, защото тежестта се разпределя равномерно и не се натоварва определена част от тялото.

Същевременно тази поза на спане влошава хъркането, защото мускулите на челюстта и езика се отпускат, гърлото се свива, въздухът започва да вибрира и се получава хъркане. Това важи особено за хората с наднормено тегло, защото от тежестта на тлъстините на предната част на шията гърлото се отпуска повече.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg