Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Енциклопедия „Здраве” - сенната хрема

health.bg 10-06-2011
Алергии : Енциклопедия „Здраве” - сенната хрема - здраве, алергия, сенна хрема, полени,


Тези клетки пазят от различните инфекции, които се получават, когато вирусите, бактериите, гъбичките и други микроорганизми попаднат в организма. Те са толкова миниатюрни, че могат да се видят само с микроскоп. Настинките и пневмониите се причиняват от инфекция в дихателните пътища, а инфекцията на кожата причинява обриви от вида на микозите.

Как се получава сенната хрема?
Сенната хрема е алергия. Тя се получава, когато имунната система реагира по необичаен начин на обикновено безвредни вещества. Тя погрешно възприема като опасно нещо безвредно и се опитва да го атакува, за да го унищожи. По този начин се пораждат симптоми като кихане, запушен нос, сърбеж и сълзене на очите.

Повечето хора със сенна хрема са алергични към полените, които се отделят от растенията през пролетта, лятото или есента. Този прашец е много фин и незабележим.

Някои хора със сенна хрема са алергични към плесените. Това са фунгални спори, които се развъждат във влажни и сенчести места. Те се разнасят във въздуха също като полените.

Симптомите на сенната хрема се утежняват от вдишване на пушек, цигарен дим и парфюми.
 
Полените
Съществуват различни видове полени. Те се отделят от различни растения по различно време на годината. Повечето хора, които страдат от сенна хрема, са алергични към полените, които се отделят от дървета, диви полски треви или плевели. Човек може да е алергичен както само към един полен, така и към няколко вида.
 
Плесените
Плесените се намират в загниващи дървета и окапали листа, в тор, треви и плевели. Те се трупат и по влажните помещения в къщите, като мазетата. Плесените са хиляди видове, но само няколко от тях предизвикват алергии.

По кое време се появява сенната хрема?
Появата на сенната хрема зависи от това към какво сте алергични и къде живеете.

- Полени: Колкото по на север живеете, толкова по-късно започва разпространението на полените.

- Плесени: Симптомите се усещат от пролет до късна есен, най-силно от юли до края на лятото.
      
Съдържанието на полените е по-високо в топли и сухи дни с лек бриз, отколкото в студени и влажни дни. Ориентирайте се по тези прогнози. Нивото на полените е най-високо сутрин, между 5 и 10 часа.

Други алергии
Освен от полени и плесени някои хора имат алергия от акарите в прахта и козината на домашни животни, като кучета и котки.
Симптомите на тези алергии са подобни на симптомите на сенната хрема.

Алергиите, които се проявяват с течаш или запушен нос, или често кихане се наричат алергичен ринит. Има два вида алергичен ринит, а много хора страдат и от двата.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg