Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Нарушенията в чревната флора могат да ви навредят

Д-р Ваня Герова, д.м., гл. асистент, Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” 19-10-2011
Гастроентерология : Нарушенията в чревната флора могат да ви навредят - здраве, стомах, флора, бактерии, Лакто 4


Идентифицирането на чревната флора като важен елемент от чревната защита доведе до въвеждане на концепцията за пробиотичната терапия, предложена за пръв път в началото на миналия век от руския Нобелов лауреат Иля Мечников: възможност за модифициране състава на чревната флора чрез терапевтично приложение на полезни микроорганизми.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които след прием в достатъчно количество повлияват благоприятно човешкото здраве. Най-важните критерии, на които трябва да отговаря добрият пробиотичен продукт, са: да съдържа бактерии от човешки произход в достатъчно количество, които да са резистентни на секретите в горните отдели на СЧТ и да останат жизнеспособни по време на пасажа през него, за да могат да полепват към чревните епителни клетки и да колонизират чревния лумен; да са непатогенни и безопасни за организма.

Най-добре е проучен пробиотичният потенциал на млечно-киселите бактерии, особено Lactobacillus и Bifidobacterium, на Saccharomyces bulardii, Streptococcus и пр. Търговските пробиотични продукти обикновено съдържат повече от един щам.

Един от най-добре проучените ефекти на пробиотиците е модулацията на имунната система чрез благоприятно повлияване на всички компоненти на имунния отговор – клетъчен, хуморален и адаптивен, което води до подобряване на чревната и общата имунна защита.

Интересът към ролята на пробиотиците в поддържането на човешкото здраве чрез профилактика и лечение на различни заболявания все повече нараства. Чрез тях се постига резистентност към инфекции, намаляване тежестта и продължителността на диария, причинена от вирусни и бактериални инфекции, употреба на антибиотици, лъче- и химиотерапия, пътуване; подобряване на имунния статус и съпротивителните сили на организма, особено в периода на сезонните инфекции.

Пробиотиците трябва да се приемат около 30 мин. преди хранене с чаша вода. Няма правила колко дълго и колко често трябва да бъде тяхното приложение, но е важно да се има предвид, че за възстановяване на нарушенията в чревната микрофлора са необходими 4-8 седмици. В случаите с намалени защитни сили и склонност към дисбактериоза може да се провеждат профилактични курсове в различните сезони.

---------------------------------------------------------------------------------
*Д-р Ваня Герова, София, ул. „Бяло море” 8, тел. 0898653184




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg