Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Килограмите в повече рушат ставите

Галина Спасова 01-12-2011
Костно-ставни проблеми : Килограмите в повече рушат ставите  - здраве, стави, Хондросейв
Интервю с д-р Евелин Хайвазов, ортопед-травматолог.

Д-р Хайвазов, как така над 80-годишни хора са напълно подвижни, а други около 50-те вече трудно клякат например?
Има и още по-млади. Основната причина много млади хора да не могат добре да се движат и да имат болки в ставите е наднорменото тегло. За съжаление в България то е много често срещано. Болката се явява тогава, когато и ставата, и хрущялът не могат да отговорят на условията, в които са поставени. А те са от тежестта на тялото най-вече. Боледуват основно ставите на долните крайници - коленни, тазобедрени, глезенните стави също. Защото те поемат в най-голяма степен тежестта на тялото.

В такъв случай проблемът със ставите се заражда в много млада възраст и се разраства, тъй като пълните деца и подрастващи са все повече.

Проблемът се заражда още в юношеството. Тогава все още организмът е млад и може да компенсира. Но с времето ставният хрущял изпада в декомпенсация. На практика, когато той започне да се уврежда, най-вече от тежестта на тялото, в него започват да се явяват пукнатини (не говорим за болестните състояния). Възприели сме четиристепенна класификация на увреди в ставния хрущял. Появата на пукнатини в него е първата степен. Срещал съм я при много млади хора.

Какъв е съветът за младежите, ориентирани към силовите спортове?
Да загряват добре преди тренировка, да се хранят пълноценно, да избягват нефизиологичните натоварвания на ставите с големи тежести, да знаят, че стероидите също увреждат хрущяла. Най-добрият спорт за ставите е плуването. То не само ги запазва, а развива хармонично целия организъм.

Освен да следи кантара, какво още може човек да направи, за да запази по-дълго ставите подвижни?
След 35-40-годишна възраст периодично трябва да се приемат хондропротектори, съдържащи основните съставки при храненето на ставния хрущял. Такъв препарат е „Хондросейв”. Хондропротекторите доставят балансираните съставки във всички стави в тялото, ако се пият или се приемат локално в съответната става. В хрущяла няма кръвоносни съдове, които да му доставят хранителни вещества.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg