Здравето от А до Я - Гастроентерология
Бактериите, които укрепват имунитета
health.bg
12-12-2011
![]() В противен случай има риск от неблагоприятни въздействия, сред които е създаването на резистентност (нечувствителност) на част от бактериалните причинители към антибиотика. Не по-малка вреда е унищожаването на нормалната микрофлора в червата. Това състояние се определя като дисбиоза – болестното състояние на микробната екосистема в червата. Тя довежда до редица клинични прояви – диария, метеоризъм, подуване на корема, нарушения в храносмилането и усвояването на храната. Освен това унищожаването на полезните чревни бактерии лишава организма от позитивния ефект върху имунната защита и дори имунната реактивност се нарушава. Тогава тялото става податливо и на други заболявания. Решението в тези случаи е приемът на пробиотици – нормалните, полезните микроорганизми, които се предлагат под формата на различни препарати. По този начин се овладява дисбиозата, предизвикана от различни фактори. Когато от лекар е назначено антибиотично лечение, е необходимо наред с него да се провежда профилактика на дисбиозата чрез прием на пробиотични препарати. Пробиотиците под формата на препарати са съставени от чисти култури лиофилизирани (изсушени жизнеспособни) микроорганизми, които са в състояние на анабиоза - обратимо прекратяване на жизнената дейност, която се възстановява при попадане в подходяща влажна среда. За ефективното действие на пробиотиците е много важно те да съдържат достатъчно количество годни микроорганизми от различни групи и да са в капсулна форма, за да достигнат безпрепятствено до долния отдел на храносмилателната система – дебелото черво. На тези условия отговаря препаратът „Лакто-4”. Той съдържа четири вида пробиотични микроорганизми в достатъчно количество във всяка капсула, за да се гарантира максимален ефект върху нормализирането на чревната флора и подобряване на общия имунитет. Пробиотиците нямат странично въздействие върху човешкия организъм. Въздействието им е изключително трудно да се обясни само чрез сега известните научни данни и наблюдения. Често хората си задават въпроса дали не е възможно да си доставят необходимото количество пробиотици чрез консумация на кисело мляко. Вярно е, че самото откриване на пробиотиците е свързано с изследвания на българското кисело мляко, но при неговото промишлено производство няма никаква сигурност за действителното постоянно съдържание на жизнеспособни пробиотични микроорганизми. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |