Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

health.bg 15-12-2011
Детското здраве  : Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата - здраве, хиперактивност, концентрация, внимание


Според симптомите се определят 3-те главни разновидности на този синдром:

 
Дефицит на внимание
Симптомите на разсеяност затрудняват децата да се съсредоточават, да запомнят подробности, да изпълняват поставени задачи.

Хиперактивност/импулсивност
В този случай децата, освен че са разсеяни, са и хиперативни. Те са нетърпеливи, не могат да застанат на едно място, да изслушват, да изчакват реда си. Тяхната импулсивност ги прави по-безразсъдни и по-податливи на инциденти и наранявания.

Комбиниран тип

При този най-често срещан тип децата се затрудняват от смесица от симптомите в 3-те категории.

Децата са си деца?

Тези прояви изглеждат много типични за детското поведение и до известна степен те са такива. Нормално е детето да се отвлича отвреме на време и понякога да се държи неприлично. Научаването на нещата от живота изискват време. Кога обаче трябва да се замислим дали особеностите в поведението на детето не са знак за някакъв проблем?

По какво се познава, че детето наистина страда от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност?
Накратко казано, при децата с този синдром тези прояви са по-екстремни, чести, постоянни и видимо пречат на взаимоотношенията им, на възможностите им да учат, да функционират и да съзряват. Най-подходящото време да се установи дали подобно поведение показва наличието на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност е  на около 6-годишна възраст. Тогава децата, които не страдат от това разстройство, започват да преодоляват този тип прояви, които се свързват с този синдром.

Те започват да се нагаждат към структурираните класни занимания, да внимават и да се вслушват в думите на учителите, да се контролират и да се социализират повече. Обратно, децата със синдрома не преодоляват споменатите симптоми и тяхното поведение създава проблеми в училище и у дома и пречи на развитието им.

Ако детето ви има симптоми на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в продължение на повече от 6 месеца, поговорете с лекар.

Синдромът може да се развие и без наличието на рискови фактори, но ако има такива вероятността е по-голяма.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg