Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

План за управление на диабета

health.bg 06-03-2012
Диабет : План за управление на диабета - здраве, диабет, инсулин, захар,


Кога да измерваш кръвната си захар?

Заедно с твоя диабетен екип (лекуващ лекар, диабетна медицинска сестра, диетолог) ще решите кога и колко често ще измерваш кръвната си захар. Обикновено това зависи от вида на твоето лечение. Ето някои от ситуациите, в които ще правиш това:

- Когато се събудиш сутрин, за да провериш дали кръвната захар се е задържала в желаните граници през нощта (т.нар. кръвна захар на гладно);
- Преди основен прием на храна или преди по-голяма междинна закуска, за да провериш каква е твоята кръвна захар преди хранене;
- 2 часа след като се нахраниш, за да провериш как храната, която си приел, се е отразила на нивото на кръвната ти захар (т.нар. кръвна захар след хранене, или постпрандиална кръвна захар);
- Преди и 15 мин след физическо натоварване, за да провериш как физическата активност е повлияла нивото на кръвната ти захар;
- В 2-3 часа през нощта, за да провериш дали кръвната ти захар нощем не пада прекалено ниско.
  
Важно е да си записваш измерените стойности, за да можеш да прецениш какво кара кръвната ти захар да се покачва или да спада.


Гликиран хемоглобин
Това е друг изключително важен показател, който трябва да се измерва, за да се контролира диабетът.

Измерването на гликирания хемоглобин (HbA1c) дава информация какви са били средните стойности на кръвната ти захар през последните 2-3 месеца. Това е нещо като „памет“ на твоите кръвнозахарни нива. Стойността му не се повлиява от краткотрайни колебания – например от храненето в деня на измерването му. HbA1c показва как си контролирал кръвната си захар през по-дълъг период от време, докато измерването на кръвната захар показва каква е нейната стойност в точно определен момент.

Поддържането на гликирания ти хемоглобин под 7% ще намали риска да развиеш диабетни усложнения. Затова за повечето хора с диабет целта е да имат HbA1c<7%.
Ако нивото на твоя гликиран хемоглобин е над 7%, трябва да се обърнеш към твоя диабетен екип, за да обсъдите каква промяна в лечението е необходима.

Препоръчва се измерване на гликирания хемоглобин:
- Най-малко 2 пъти годишно, ако кръвните ти захари са добре контролирани;
- Веднъж на 3 месеца, ако контролът на кръвната ти захар не е добър или ако скоро е направена промяна в лечението.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg