Здравето от А до Я - Алергии
Кои храни влошават симптомите на сенната хрема?health.bg 2012-03-21
![]() Това е особен проблем за алергичните към прашец от бреза – появява се сърбеж и/или подуване на устните или езика от ябълки, круши, череши, кайсии, сливи, праскови, киви, картофи, моркови, целина, лешници, бадеми, орехи, фъстъци и соя. Проблемът възниква, защото протеин в цветния прашец наподобява протеините в тези храни, поясняват учените. Когато се консумират тези продукти, тялото първоначално отчита навлизането на прашец от бреза в организма и реагира. Състоянието, известно като синдром на устната алергия, не е опасно, допълват експертите. Хората се притесняват, че състоянието им ще се влоши при консумацията на тези храни, но това не е така. Протеините няма да оцелеят в стомашната киселина, а и топлинната обработка ги разгражда. Влошаването на симптомите ще създаде допълнителен дискомфорт и стрес на страдащите от сенна хрема и затова е препоръчително да избягват тези продукти, съветва учените. Алергичните към тревни полени пък може да изпитват странични ефекти от домати, пъпеш, пшеница, ечемик, ръж, овес и соя. Специалистите препоръчват да стоите повече на слънце, ако имате сенна хрема, защото тя често се асоциира с дефицит на витамин D. Алкохолът обаче е противопоказен. Не само ще влоши симптомите ви, но и ще повиши чувствителността ви към дразнителите. Навременната консултация със специалист ще ви спести много неудобства и напрежение. Направете си необходимите тестове и следвайте указанията на лекаря, защото засега универсална ваксина няма. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |