Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

Богатите трапези са заплаха за черния дроб

Галина Спасова 27-04-2012
Чернодробни болести : Богатите трапези са заплаха за черния дроб - здраве, черен дроб, ядене,
Интервю с д-р Лилия Памукова, общопрактикуващ лекар в София, за натрупването на празници, тежките храни и черния дроб.

Д-р Памукова, съществува ли сред чернодробните проблеми „синдром  на дългите празници”?
Аз съм работила в спешно отделение повече от 10 години и определено мога да кажа, че когато се заредят поредица от почивни дни, за нас това означава усилен поток на пациенти с жлъчни и бъбречни кризи, стомашни проблеми и сърдечни оплаквания. Има няколко периода в годината, когато тези оплаквания по принцип са по-изявени, а около големите празници като Коледа и Великден при смяната на постното хранене с месни храни много често се наблюдават тези обясними състояния.

Може ли серията от заседявания на трапезата да даде изява на скрит дотогава чернодробен проблем?
Да, може да се появи първа криза на жлъчно-чернодробно-панкреатичната система, а може да има и едно обостряне на вече съществуващи или позабравени стари симптоми в тази част на храносмилателната система.

Какви симптоми са специфични и не трябва да се допуска да стават стари и позабравени?
Подуване на корема, прекомерно отделяне на газове, болка в областта на жлъчката, стомаха, панкреаса, средния отдел на корема около пъпа и също в корема ниско двустранно. Ако някой не е свикнал да се самонаблюдава, много често тези неща започват като лек дискомфорт, неразположение, отпадналост. Човек може да започне трудно да си закопчава дрехите и в следващия период да се установи нещо повече или по-малко сериозно.

Коя е най-голямата празнична заплаха?
След усиленото похапване на различни храни най-чести са жлъчните кризи – леко гадене, после „подпиране” отдясно под ребрата и в един момент може да се подуе коремът, да има нежелание за приемане на храна, болката се фокусира вдясно и започва да се пренася встрани и надолу по корема. При опипване на корема болката се усилва.

Кой е по-тежък отключващ фактор - количеството или видът на храната?
И двете неща. Има хора, които реагират зле само при увеличено количество зеленчуци, по-остри подправки. Други са свикнали да се хранят веднъж дневно и при второ и трето хранене чувстват дискомфорт, защото организмът им няма готовност с необходимия набор от ензими, които да се справят, особено с по-пикантната и обилна храна. По Великден има рязко преминаване от обичайното хранене към изяждане на 5-6 и повече яйца за един ден, отделно козунаци, агнешко, салати, алкохол и т.н.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg