Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

Богатите трапези са заплаха за черния дроб

Галина Спасова 27-04-2012
Чернодробни болести : Богатите трапези са заплаха за черния дроб - здраве, черен дроб, ядене,


Какво се разбира под балансирано хранене?

Белтъчините трябва да са между 100 и 380 г, мазнините - около 100 г, въглехидратите - 350-400 г. Но по празници с нашенския маниер на хранене това абсолютно не се спазва нито като съотношение, нито като количество. Обработката на храната – пържене, паниране, опушване – също може да причини състоянията, за които споменах. Да не забравяме и начина, по който приемаме храната – не само че се преяжда на празничните трапези, но по правило храната не се сдъвква добре. За хора, които са свикнали набързо да хапнат нещо, преминаването от една софра на друга е голямо натоварване за стомаха и черния дроб.

Какви са правилата за разумна консумация на алкохол?
На първо място е мярката! След това идва съчетаването на различните видове алкохол. Ако нашите деди са можели да започнат с ракия, да продължат с червено вино и да завършат с бяло, днес поради много различния начин на живот според моите впечатления след ракията дори бира трудно се понася от организма. Ако алкохолът е в малки количества и с по-мазна храна, организмът ще може да се справи. Но когато и с двете се прекали – идват лошите последици. Например руската система сельодка, майонеза и водка там може би работи, но, общо взето, при 30% от българите предизвиква затруднения в жлъчно-чернодробната система. Алкохолът е по-скоро агресивен към панкреаса и който веднъж е имал такава криза, добре знае какво го очаква.

Споменахте, че дисциплината в консумацията, особено по празници, не ни се получава. Има ли начин да помогнем на организма си да се справи с натоварването?
Храната трябва да се приема на малки порции, често, с термична обработка, изключваща пържене и паниране. Препоръчват се пресни мазнини, и то в минимални количества. Хората трябва да се ориентират към пресни зеленчукови и плодови сокове, отвари от шипка, жълт кантарион. Две са основните групи помощни средства в такава ситуация – хепатопротекторите и пробиотиците и пребиотици.

Списъкът на препаратите е огромен. Аз лично съм убедена в качествата на добре изпитания препарат „Хепасейв” като хепатопротектор – изцяло на билкова основа, достъпен като цена, без странични ефекти. Той може да се започне  спешно при първи прояви на проблем, но наши пациенти правят курсове от 10-20 дни в периодите на натоварвания на храносмилателната система. Така, без да чакат да стигнат до спешно състояние, подпомагат работата на черния дроб. „Лакто-4” като пробиотик е също добре дозиран и се понася добре във всички възрасти.
 
--------------------------------------------------------------
За контакти с д-р Памукова: l_pamukova@abv.bg


 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg