Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Пазете коленете

health.bg 11-06-2012
Костно-ставни проблеми : Пазете коленете - здраве, кости, стави, неокс,
Вихри се модата на свръхвисоките токчета. Нищо страшно, ако говорим за най-важното допълнение към официалния тоалет.

Но когато по улици и разбити тротоари млади дами балансират върху тях с видимо усилие и напрегнато изражение, гледката буди не само усмивка, но и съчувствие. Ако оставим настрани априори изгубената битка за грациозна и секси походка, момичетата и техните близки би трябвало сериозно да се разтревожат за здравните последици.

Специално изследване на учени от Харвард напоследък установи пряка връзка между високите токчета и риска от остеоартрит, тъй като коленете на жените, носещи такива обувки, се оказали силно увредени тъкмо в областта, където най-често се развива това изменение. Всекидневната обувка трябва да е удобно прилепнала към крака, с 3-5 см ток. За почивка и спорт на открито най-добрият избор са ортопедични маратонки и професионално подбрани стелки. Лекарите акцентират върху уязвимостта на коленете, защото именно те поемат главната тежест при всяко натоварване.

Споменахме за увредите от прекалено високите обувки във всекидневието, но съвременните хора със своя начин на живот подлагат коленете си и на много други изпитания, и то дори без да подозират това - обилно и небалансирано хранене, минимум двигателна активност, наднормено тегло и затлъстяване. Като се прибавят травмите и продължителната употреба на обезболяващи (често като самолечение), болката в коленете започва да се появява дори преди 35-40-годишна възраст. За да се отдалечи този момент, трябва да се познава механизмът, водещ до първото прищракване в ставата, което е сигнал, че хрущялът започва да се износва. Ако се позовем отново на специалистите ортопеди и ревматолози, съветът им е еднозначен - правете упражнения за заздравяване на бедрените мускули.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg