Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Хаотичното хранене е вредно за стомаха

Галина Спасова 02-07-2012
Гастроентерология : Хаотичното хранене е вредно за стомаха - здраве, стомах, комфортекс, хранене,


Много често може да се види деца в колички да ядат вафли, солети, като залъгалки едва ли не...
Категорично съм против това. Постоянното похапване води до невъзможност да бъде нахранено детето, когато трябва. Това се отнася и за по-големите – пръчици, брускети, близалки в никакъв случай не са добра храна за децата. Вместо тесто, консерванти и захар много по-добре е детето да изяде суров плод. Освен това постоянното вкарване на нова храна в стомаха не му позволява да завърши цикъла на храносмилане. Видът и вкусът на храната отключват безусловните рефлекси и се отделят храносмилателни ензими. Ако се храним с различни храни, съдържащи субпродукти под формата на хидролизни белтъци – това нарушава нормалното храносмилане.

Какви са тези храни?
Използваните предимно от младите хора във фитнес залите – протеинови продукти на суроватъчния белтък, на соята. Така не се включва нормалното храносмилане и тези продукти постъпват директно в червата, защото са вече обработени. Липсва и ситостта, която се получава след консумация на нормална храна, и това е условие за храносмилателни смущения.

Какво ще кажете за сутрешното кафе на гладно?

Ще кажа, че циркадният ритъм на хормоните и цикълът на глюкозата трябва да се отчитат. Много по-добре е малка закуска, може и само плод, мляко с малко овесени ядки. Така се осигурява достатъчно ниво на кръвната захар. Голяма част от хората, които не закусват, не обядват, а само вечерят, имат проблеми с теглото. Получава се като зимния сън на мечките - организмът се стреми през нощта да си осигури енергия за деня, когато няма да получи храна.

Какви са първите признаци на затормозено храносмилане?
Обикновено се чувстват неприятни подувания след храна. Много често има нарушена дефекация. И когато става дума за млади хора, за такива, които нямат сериозни болестни увреждания, много голяма помощ ни предоставят препарати като „Комфортекс”. Той е на растителна основа и има отличен ефект при храносмилателни смущения и симптоматиката, свързана с газообразуване.

Къде е мястото на течностите в режима на хранене?
Те трябва да се приемат през целия ден. Но ако пием течности, особено газирани напитки, по време на хранене, това раздува корема и пречи на храносмилането. Затруднява се функцията на стомаха като орган, в който се извършва слепването на храната, образуването на равномерна кашица. Ако има много течност, се пречи на този процес и в тънките черва постъпва недобре обработена храна.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg