Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Разтоварваща диета? Може, но за кратко

Галина Спасова 17-07-2012
Гастроентерология : Разтоварваща диета? Може, но за кратко  - здраве, диета, комфортекс, гастрит, язва, целулоза,
Интервю с д-р Катя Тодорова, гастроентеролог, за целулозните храни, гастрита, язвите и разтоварващите дни.

Д-р Тодорова, целулозните храни се препоръчват като „метач” на токсините от организма. Има ли и друга страна медалът?
Целулозните храни са много полезни за храносмилателния тракт и за храносмилането изобщо, особено когато има проблеми със запек и забавяне на чревния пасаж. Но при диагностицирани заболявания на стомаха са противопоказани, тъй като механично дразнят лигавицата и оттам създават проблеми на хора с язвена болест, с ерозилни гастрити, с повишена киселинност на стомаха или гастроезофагеален рефлукс. Задълбочават се оплакванията и съществено се влошава качеството на живот.

Имат ли изразена сезонност тези оплаквания?
По принцип да. В нашия географски пояс обострянето на този вид стомашни оплаквания е характерно за пролетно-есенния сезон. И тогава съответно хората с такива проблеми, за да не влошават състоянието си, трябва да спазват определена диета, да не консумират груба целулозна храна, пикантни, силно подправени ястия и газирани напитки. Тютюнопушенето също има доказан и много сериозен „принос” при този вид оплаквания.

Кои други фактори могат да предизвикат проблеми или да се насложат?
Казах за пушенето, злоупотребата с кафе, приемането заради различни ставни оплаквания на т.нар. нестероидни противовъзпалителни лекарства, които овладяват болката, употребата на аспирин, консумацията на много газирани напитки. Има и залитания - заради намаляване на теглото някои пациенти минават само на целулозна храна, оттам допълнително усложняват състоянието си.

Казвате, че изцяло зеленчуковата или плодовата диета не е желателна?

Не и във вариант 10-15 дни, както правят някои. Могат да се проведат разтоварващи дни в седмицата – плодова, зеленчукова диета. Но един ден, с цел разтоварване, намаляване на теглото, корекция на липидния статус при повишен холестерол. Ако тази диета продължи, освен че се увеличава дразненето на стомаха, организмът се лишава от другите хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и настъпва дисбаланс. И всеки, независимо от възрастта или пола, е застрашен, когато не се храни рационално. А това означава оптимално съотношение в приема на въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Обработката на целулозните храни прави ли ги по-щадящи и каква да бъде?

Топлинната обработка на практика намалява механичното дразнене на стомаха, но не с такъв значителен щадящ ефект, какъвто бихме очаквали. Така че, има ли проблеми със стомаха, ограничаването на храни с богато целулозно съдържание е препоръчително.

В сезона на черешите се изкушаваме с количествата...
Те са полезни, имат диуретично действие, но обвивката дразни при проблеми със стомаха, а като страничен ефект често има подуване на корема, газове - метеоризъм на медицински език. За хората, които имат такива оплаквания, можем да препоръчаме да хапват по-малко количество, но по-често. Същото се отнася и за ягодите, малините, къпините, чиито дребни семчици могат да раздразнят стомаха.

Срещу метеоризма, нерядко оплакване при чувствителните към богатите на целулоза продукти индивиди, има много добър препарат с изпитано ползотворно действие в практиката – това е Комфортекс. При стомашен дискомфорт се взимат два пъти по две капсули. Без проблем може да се приема продължително време. Понякога се дават и спазмолитици, но това става по преценка на лекаря.

-----------------------------------
Д-р Тодорова работи в Стара Загора
За контакт – 0888 713390



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg