Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Пробиотиците и атопичният дерматит

Галина Спасова 01-08-2012
Алергии : Пробиотиците и атопичният дерматит - здраве, пробиотици, лакто 4, алергии, атопичен дерматит,


По какъв начин го правят?
По много интересен. Те са група живи бактерии, които се използват за лечение на много заболявания на стомашно-чревния тракт, но имат също и имуномодулаторен ефект. От 100 трилиона бактерии, обитаващи гастроинтестиналния тракт, някои са болестотворни, други са нормално съжителстващи, трети са протективни, борят се с вредните бактерии. Но много от тях имат и имунорегулаторен ефект.

Заселването с бактерии на гастроинтестиналния тракт зависи от това дали детето е родено нормално или с цезарово сечение, дали е родено на село, в града, вкъщи, каква флора имат работещите в болниците. Изобщо много са причините, които влияят върху чревната флора и ранното вмешателство в тази флора има положително или отрицателно отношение по-нататък към развитието на атопичните заболявания.

Какво ще рече положително или отрицателно вмешателство?

Отрицателното вмешателство е ранното приложение на антибиотици. Категорично трябва да се ограничат антибиотиците при кърмачетата, и то до 3-месечна възраст, защото се унищожава, макар и временно, протективната микрофлора и по този начин многократно се повишава рискът от алергии.

Положителното вмешателство е прибавянето на някои щамове на бактерии пробиотици, като лактобацилите например. То води до имунорегулаторни въздействия и оттам до намаляване на процента на алергиите, и то на атопичния дерматит. Пробиотиците влияят и върху толеранса към различните храни, които се въвеждат постепенно в кърмаческа възраст и влияят върху регулаторния имунитет.

Цялостното укрепване на имунитета намалява и податливостта на алергии?
Да. Пробиотиците повлияват както адаптивния имунитет, който след това е отговорен за развитието на алергичните заболявания, така и вродения, и регулаторния имунитет, който влияе вече върху развитието на алергиите. Много е важно кога е времето на приложение на пробиотиците - това са последните 6 седмици от бременността и първите два месеца от живота на бебето. Това е най-важното време, когато трябва да се прилагат пробиотиците и когато имат ефект.

Високорисковите групи са семействата, които имат алергично заболяване като атопичен дерматит, алергична хрема, бронхиална астма, хранителна алергия. Родители с такива заболявания, както и братя и сестри на бъдещите деца, които ще се родят от бременна майка, трябва задължително да се профилактират с пробиотик. „Лакто 4” например има всичките качества на един пробиотик с имуномодулаторен ефект. Ако вече се е проявил атопичният дерматит, има период до 30 дни, през които препаратът може да бъде прилаган без прекъсване в комбинация с другите терапевтични методи.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg