Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Състоянието на храносмилателната система е важно за имунитета

Галина Спасова 04-10-2012
Детското здраве  : Състоянието на храносмилателната система е важно за имунитета - здраве, хранене, диета, имунитет, лакто 4
Интервю с доц. Мариана Маринова от Университетската педиатрична болница в София.

Доц. Маринова, през последните години активно се заговори за връзката между стомашно-чревното здраве и състоянието на имунитета. Какво е обяснението за този интерес?
Обикновено когато става дума за храносмилателна система, повечето хора имат предвид само функцията й да преработва и усвоява храната. Тази функция, разбира се, е основна, но не единствена. Има и друга, изключително важна за организма. Храносмилателната система представлява бариера срещу микроорганизми и всички вредни вещества, които неминуемо влизат в организма с храната и течностите. Тази бариера има механична част – епителният слой, моториката на храносмилателния тракт, стомашният сок. Най-малко известна е имунологичната роля на храносмилателния тракт. Тя се свежда до две неща – това е имуноглобулин А, който се съдържа както в кръвта, така и в лигавиците, и второто е чревната флора.

Като чуят за микроорганизми, повечето хора си представят малките зли същества от рекламите...
... които ги разболяват. Но микроорганизмите в чревната флора по-специално са три вида – патогенни, които разболяват, условно патогенни, които само при определени условия биха могли да имат неблагоприятно влияние, и третата група са желаните гости в храносмилателния тракт. При новороденото той е напълно стерилен, като последващото поселяване с микроорганизми зависи от начина на раждане.

При естественото раждане това става по-бързо. Поселяването при родените със секцио и при недоносените е забавено. Освен това микроорганизмите, които поселяват дебелото черво, се различават при естествено и при изкуствено хранените бебета. И именно това е едно от най-големите предимства на кърменето – защото чрез него се поселява щам, основен „противник” на условно патогенните микроорганизми. Постепенно чревната флора на бебето се доближава до тази на възрастните и се изравнява след отбиването и въвеждането на другите храни.

Каква е функцията на чревната флора, като визираме „добрите” бактерии?
Това са, най-общо казано, млечнокиселите бактерии. На първо място е защитата срещу вредните или потенциално вредните микроорганизми. Получава се по две линии. От една страна, като се поселят в храносмилателния тракт, тези полезни микроорганизми се конкурират с вредните и им отнемат жизнено пространство. Освен това отделят вещества, наречени инхибитори, които потискат вредните бактерии.

Много важно е - колкото и непознато да е за повечето хора може би, - че тези микроорганизми подпомагат и самото смилане на храната. Например те стимулират ензима лактаза, който е много важен за разграждането на млечната захар. Освен това са важни за производството в организма на някои витамини – на първо място витамин К, но също и на витамин В, улесняват усвояването на калция и, разбира се, подпомагат изхвърлянето на нежелани химически елементи. Пробиотиците стимулират производството в организма на имуноглобулин А, за чиято важна защитна функция споменахме.

Какъв е пътят, по който постигат целта си?
Те са живи микроорганизми, които, добавени в храната, проявяват своя положителен ефект чрез подобряване на микробния баланс в храносмилателния тракт. Интересът към пробиотиците тръгва от руския учен Мечников в началото на миналия век, но се възражда през последните десетилетия (първо в Япония, после в САЩ) във връзка с широката употреба на антибиотиците. За да действа пробиотикът, той трябва да бъде поселен изцяло в храносмилателния тракт. Ако има и пребиотик в храната, той улеснява пробиотика да изтика всичко нежелано извън стомашно-чревния тракт. Има три условия, за да е налице очакваният ефект на пробиотиците.

Първото е микробното число да е достатъчно високо, на второ място – преминавайки през стомаха, тези микроорганизми да останат живи, но най-важното е, когато достигнат дебелото черво, да запазят размножителната си способност. Ако тези условия са налице, пробиотикът има реален ефект. На пазара има голямо разнообразие, повечето продукти са с добри качества, но при избора е препоръчително човек да се допита до лекар, на когото се доверява. Най-добре според мен е продуктът да е комбинация от няколко микроорганизми, какъвто е примерно Лакто 4. Но искам специално да посоча необходимостта да се спазва указанието и препаратът да се държи в хладилник.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg