Здравето от А до Я - Гастроентерология
Желаните гости в храносмилателния тракт
health.bg
29-04-2013
През последните години активно на дневен ред сред медиците излиза връзката между добрия общ имунитет и състоянието на храносмилателната система.На какво се дължи този интерес е въпросът, с който се обърнахме към доц. Мариана Маринова от Университетската педиатрична болница в София.
Там микроорганизмите са три вида – патогенни, които разболяват, условно патогенни, които само при определени условия биха могли да имат неблагоприятно влияние, и третата група са желаните гости в храносмилателния тракт. При новороденото той е напълно стерилен, като последващото поселване с микроорганизми зависи от начина на раждане. При естественото това става по-бързо, при родените със секцио и при недоносените е забавено. Освен това микроорганизмите, които поселяват дебелото черво, се различават при естествено и при изкуствено хранените бебета. И именно това е едно от най-големите предимства на кърменето – защото чрез него се поселява щам, основен противник на условно патогенните микроорганизми. „Добри”, най-общо казано, са млечнокиселите бактерии, чиято роля е защитата срещу вредните или потенциално вредните микроорганизми. Получава се по две линии. От една страна, като се поселят в храносмилателния тракт, тези полезни микроорганизми отнемат жизнено пространство от вредните. Освен това отделят вещества, които потискат опасните бактерии. Много важно - колкото и непознато да е за повечето хора може би – е, че тези микроорганизми подпомагат и смилането на храната. Например те стимулират ензима лактаза, който е незаменим за разграждането на млечната захар. Освен това са важни за производството в организма на някои витамини – на първо място витамин К, но също и на витамин В, улесняват усвояването на калция и, разбира се, подпомагат изхвърлянето на нежелани химически елементи. Пробиотиците стимулират производството в организма на имуноглобулин А, за чиято важна защитна функция споменах по-горе.
Пробиотик Капсули Х 15 Състав: 2 милиарда живи клетки във всяка капсула Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus rhamnosus; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; Streptoccocus thermophilusЛактобацилите присъстват нормално в стомашно-чревния тракт на човека. Те са в състояние да се прилепват (адхезират) към лигавицата на чревната стена. Лактобацилите са естествена екологична бариера, която препятства инвазията на патогенни и вредни бактерии. Лактобацилите повлияват благотворно жизнеността на чревната микрофлора. Те поддържат нивата на имунната система в добро състояние. Lacto 4 VIP поддържа нормалния баланс на чревната микрофлора и перисталтиката на червата. Lacto 4 VIP е подходящ по време и след употреба на антибиотици и други лекарства, които могат да нарушат равновесието на чревната микрофлора. Lacto 4 VIP e богат източник на млечнокисели бактерии, които достигат живи до тънките черва. Получените по висока технология лактобацили в състава на Lacto 4 VIP са устойчиви на действието на стомашната киселина. Подбраните щамове млечнокисели бактерии в състава на Lacto 4 VIP са резистентни към най-често използваните антибиотици. VIP –vitality internal protection – висока технология, осигуряваща доставянето на живите лактобацили в състава на Lacto 4 VIP до мястото им на колонизация – тънките черва. Препоръчвана доза за дневен прием: Възрастни и деца над 12 г.: 1-2 капсули 2-3 пъти на ден по време на хранене Деца от 6 до 12 г.: 1-2 капсули на ден по време на хранене Деца от 1 до 6 г.: 1 капсула на ден по време на хранене Деца под 1 г.: 1/2 капсула на ден по време на хранене Можете да приемате Lacto 4 VIP по време или след антибиотично лечение, чревен дискомфорт, храносмилателни разстройства и др. Когато се приема с антибиотик, приемът е добре да продължи и след завършване на антибиотичния курс. Капсулите могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна. Можете да сложите съдържанието на капсулата в храната на детето. Съдържанието на капсулата няма вкус и мирис. Lacto 4 VIP капсули х 15 могат да се използват по време на бременност и кърмене. За да се гарантира посоченото количество на живи лактобацили към момента на употреба, продуктът трябва да се съхранява в хладилник (2-10 °С). бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |